вівторок, 5 травня 2020 р.

Анна Черненко «Мандрівка в країну А»



Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – до 7 років
Жанр – казки
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - не справило особливого враження


Анна Черненко. Мандрівка в країну А. – К. : Час майстрів, 2014. – 24 с.

"Мандрівка в країну А" – це подорож у країну ангелів, хоча чомусь на обкладинці намальований чи то клоун, чи то опудало у квітчастій спідниці.
Ангели і дитяча тематика стали дуже популярні з легкої руки художниці Гапчинської, яка намалювала сотні картин з ангелами-немовлятами.
Текст цієї книги ритмізований і схожий на вірші в прозі, а більшість казок написані в один абзац, що дуже заважає читанню.

Ці казки, імовірно, створювалися вже після малюнків, бо у текстах немає сюжетів. Один ангел стереже свою скриньку зі скарбом і ніби прив’язаний до неї, тільки мріє про подорожі; інший ангел вигадує казки; ще один допомагає зимі і радіє снігу; ще один пише вірші; наступний ворожить на хмарах; ще один любить куховарити щось неймовірне, духовне, а не зі звичайних продуктів; один з ангелів опікується містом тощо.
Ближче до кінця книги активні у дії ангели закінчилися. І серед останніх прикладів є такий, що не вірить, ніби Земля кругла; а інший споглядає за равликом, думаючи про його будиночок на спині. Останнього ж зацікавлює свято Нового року. Вони цілковиті спостерігачі, а не творці.
В цілому ж Ангели повсюди, ніби духи природи.
Усі ці твори схожі на сни за своєю стилістикою і так само фрагментарні. Це ліричні мініатюри, які навряд будуть цікаві маленьким дітям.
Та й сама книга, схоже, не писалася для юної аудиторії. Бо, наприклад, один з ангелів, який складає вірші, найбільше цінує вірші "про взаємне кохання" (С.11), а це цілком дорослий мотив. Ангел-куховар "випадково з добра і світла любовний напій зварив" (С.15).
У казках дуже багато образів, які будуть важко сприйняті маленькою дитиною, бо є для неї надто поетичними.

Висновок: Ці тексти мало схожі на твори для дітей, а от деяким дорослим можуть сподобатися своєю ліричністю.

Олена Кравець

Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.


Немає коментарів:

Дописати коментар