вівторок, 5 травня 2020 р.

Галина Вдовиченко «36 і 6 котів-детективів»


Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – 5-10 років
Жанр – казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - дуже добре



Галина Вдовиченко. 36 і 6 котів-детективів. – Л. : Видавництво Старого Лева, 2017. – 144 с.

Якщо ви скучили за котами-танцюристами, то у вас є чудова нагода поринути з ними у нові пригоди. Цього разу всього буде більше – пригод, таємниць, небезпек, радості, дружби і взаємовиручки.

Коти трошки подорослішали, відповідально ставляться до життя, навіть кошенятка, і ті розуміють, наскільки важливо не обтяжувати когось. Часом вони ну дуже дорослі, особливо коли кішка-сфінкс робить собі татуювання. А от читання репу у переході, щоб заробити трохи грошей, і "перевірка лічильників", коли кіт ходив по квартирах з олівцем та нотатником в лапах, – це було круто.
І тут раптом майже на початку стається... стається таке... таке, що просто... Вибачте, це я вже нахапалася стилю розмови від мого улюбленого героя – Коментатора Чорного кота.
Дворові коти виявилися здібні не лише до танців, а й до малювання. Особливого, котячого, який Стас назвав дряпописом. Дряпалки ці по дереву, але кожного разу унікальні. Кожен у тих лініях своє бачить. Навіть кошенята створили свій мінімалістичний шедевр. Я б і собі таку дощечку на стіну причепила – і для тренування фантазії добре, і перед друзями можна пооригінальничати. А насправді я б дійсно таку собі хотіла, бо це натуральне, живе мистецтво.
От Стас і вирішив прикрасити котячими малюнками їхнє спільне кафе. Людям сподобалося, й журналісти на презентацію завітали, а вночі... Вночі кафе намагалися спалити. Хто ж такий заздрісний чи злий на подібне спромігся? І добре, що вчасно загасили, хоча збитки і так величезні.
А коли трошки розібралися з пошкодженнями, помітили, що дощечки зникли. Невже хтось настільки хотів заволодіти новітньою котячою графікою, що вогнем знищував за собою сліди? І хто це був?
Танцюристи перекваліфіковуюся у детективів, і слідкувати за ними цікаво і весело. Їхнє розслідування особливе, як і вони самі, а кожну версію із захопленням перевіряєш разом з відчайдушними котиськами.
А ще коти, як виявилося, ревниві. Коли біля Стаса з’являється дівчина, чого тільки вони не передумують: то вона злочинниця, то в одного з котів на неї "алергія". І всі прагнуть любові і свого дому, свого господаря, якого не треба ні з ким ділити. Бо як інакше пояснити щастя кошеняти, якого до себе забрала маленька дівчинка? Даруйте котам щастя, люди! І не лише котам.
Цікаво, що у творі багато собак, і вони теж кльово танцюють. Серед них є і свій коментатор – Базікало Чорний Джек, який аж ніяк не хоче поступатися своїм першим місцем серед місцевих репортерів якомусь коту. Не всі собаки погані, і серед них теж можна знайти справжніх вірних друзів, здатних потоваришувати з котами. Це якесь віддзеркалення чи радше подвоєння, яке починається з Бровчика і Бровка – кота і собаки. Отак непросто коти і собаки йшли до примирення і дружби!
Інтернетівська манія і наша реальність прослизнули й у казку. Киця на прізвисько Баронеса виставляє фотографії у соціальній мережі і має сотні лайків. Ото цікаво, як вона лапками з кігтиками на смартфоні текст набирає? Ця нещасна поціновувачка спілкування в інтернеті ще й отримує опіки від засмаги, а дехто з котів мріє про створення "МЯУ-ТіВі".
Чим далі читаєш, тим краще розумієш, коти – особливі. Не лише ці розумні танцюристи, і не тільки рідкісний трьоколірний Ковбасюк і Білий-Альбатрос. Хтось вміє голоси підробляти – "або як дитина заплакати, або як автосигналізація завити" (С.78). У кожного з них свій талант, і головне його розкрити. А далі – прощавай спокійне життя.
Один кіт каже:
"– Не знаю, коли й відсипатимемося, – буркотнув Сплюх. – Нормальний кіт спить дві третини свого життя, а не гасає, мов збіганий пес, усеньким містом! Ми якісь неправильні коти" (С.75).
Будьте неправильними, друзі! Ви такі класні!
Ще у книзі чудові малюнки!
А скарб, за яким полюють, прагнучи розгадати таємницю, таки існує. Тільки його до кишені не покладеш...

Висновок: Ця захоплююча казка повертає дорослих у дитинство і може гарно повеселити дітей. А ще вона вчить дружити, розуміти один одного, тримати дане слово і ніколи не робити передчасних висновків.

Маргарита Крук

Інші думки про книгу:
Ірина Гищук "36 і 6 котів" - нова цікава книжечка Галини Вдовиченко для дітей молодшого віку - https://mala.storinka.org/36-і-6-котів-нова-цікава-книжечка-галини-вдовиченко-для-дітей-молодшого-віку-огляд.html

Немає коментарів:

Дописати коментар