пʼятницю, 21 лютого 2020 р.

Світлана Рудікова «Незвичайні історії про звичайних хлопчиків та дівчаток»



Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – до 7 років
Жанр – казки, проза
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - погано


Світлана Рудікова. Незвичайні історії про звичайних хлопчиків та дівчаток. – К. : Час майстрів, 2013. – 24 с.

З перших сторінок із читачами вітається художниця, яка вигадала історії до своїх картин. Вона отримала художню освіту в Москві, заможно живе, багато бачила, а зараз є мамою двох чудових дітлахів, для яких і вигадує свої історії.
Дітям, тим паче своїм, – лише краще. Ось і подивимося, що «краще» пропонує дітям авторка.

Малі з цієї книги живуть простим життям: їдять кавуни, з яких виколупують кісточки; катаються на конях, хворіють, ходять до дитячого садочка, бачать зміни сезонів року; катаються на гойдалці на дачі; одна дівчинка допомагає сонечку, яке намочило крильця.
Тобто, герої книги живуть звичайним життям. Нічого особливого.
Хоча малюнків із дітьми на книжку таки «не вистачило», і тому у збірнику з’являється казка про блакитного слона, який потоваришував із хмаринками і став схожим на літнє небо. Ще одна казка присвячена «нічним чарівникам» – маленьким пухнастим істотам, що навіюють цікаві сни, якщо діти миються і чистять зуби. У наступній казці чарівні сни дарує хазяйці лагідна кішка.
Нормальні казки.
Але дещо мене серйозно розізлило. Одна дівчинка захворіла, у неї була висока температура, а коли дівчинка видужала, то одразу побігла до дзеркала і була вражена, наскільки сама на себе не схожа, й терміново акуратно розчесалася. Звісно, є поодинокі діти, схиблені на охайності, хоча така поведінка для мене дуже сумнівна.
А далі сказано, що дівчатка «навіть коли хворіють, завжди мають залишатися гарними та охайними» (С.9). Вибачте, винні кому? Чи це треба розуміти так: як би погано тобі не було, чоловік має бачити тебе гарною, і цьому варто навчатися змалечку? А хіба хлопцям не треба бути охайними?
Наявність вже однієї такої історії, яка промиває дітям мізки, вже не дає мені морального права радити цю книгу дитячій аудиторії.
Типове і змалювання дорослих: батько робить гойдалку, приносить додому незвичайну смакоту – соковитий кавун, дідусь дарує санчата, а мамі залишається тільки піклуватися, готувати і годувати родину, що всіма сприймається як норма.

Висновок: Ця книга була б непоганою, якби у ній не знайшлося гендерних стереотипів і манупулятивних моделей, вкрай шкідливих для дітей.


Олена Кравець

Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар