пʼятницю, 21 лютого 2020 р.

Оксана Радушинська «Піввеселки у дарунок»


Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – до 7 років
Жанр – казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - дуже добре


Оксана Радушинська. Піввеселки у дарунок. – Х. : Талант, 2016. – 64 с.

Кожен із нас у своєму житті отримує різні подарунки. Хтось радіє ляльці, хтось конструктору, хтось мріє про кошеня чи цуцика, а комусь сниться омріяна подорож. Ми дорослішаємо, і наші бажання змінюються, бо змінюємося ми самі. Вважається, що найчистіші мрії – то мрії дітей, і в цьому є частка істини. Діти чисті душею, вони ще не знають підлості, зради і страхів, які б керували їхніми вчинками.

Але навіть не до кожної дитини приходить Мрія, велика, про яку хочеться кричати або яку ховаєш у своєму серці, мов кришталеву, щоб не розбилась об реальність.
У цій книзі розповідається саме про таку Мрію, особливу й чисту. Але, як ми побачимо, Мрія є не головною ціллю. Іноді на шляху до здійснення бажаного знаходиш щось набагато важливіше.
З першої сторінки ми знайомимося з равликом Юрасиком, наполегливим і відважним, який не боїться труднощів. Цей малий, дарма що равлик, любить мандрувати, та ще й співає веселих пісень. Юрасик не хвилюється навіть тоді, коли його хапає горобець, і завдяки самовладанню і міцній мушлі залишається цілий та неушкоджений.
І здавалося б, що ще треба йому для щастя? Але ж треба, навіть коли про це й не думаєш. Як би не було равлику добре у його мандрах, та радість від побаченого краще ділити на двох. Тільки Юрасик про те поки не знає.
Коли ти сміливий, доля тебе винагородить, – Юрасик зустрічає равлика на ім’я Марічка. Вони дуже схожі, обоє відкриті до світу, мандрують у пошуках вражень і, звісно Мрії.
Марічка хоче дістатися Великої Річки, де ростуть веселки:
«– Велика Річка вирощує грайлики-веселки із сонячного проміння і краплинок дощу. Потім ці веселки розбігаються по всьому світу і всім-всім дарують щастя. А хто зможе вилізти на верхівку найвищої веселки – отримає в нагороду МРІЮ!» (С.17-19).
І в кожного Мрія своя. Марічка прагне побачити весь світ, а для малого равлика це вельми проблематично, бо равлики рухаються дуже повільно. Натомість Юрасик хоче подарувати дівчинці піввеселки, бо ціла веселка – то коло, половину якого бачиш, а решта ховається під землею.
Дорога довга, але коли долаєш її у компанії, шлях не лякає і здається набагато коротшим. Багато цікавого побачили у своїй подорожі равлики, різних істот зустрічали, навчалися спілкуватися і розуміти інших, переживали небезпеки.
Веселка – то важлива ціль, яка, з точки зору реалістів, може видатися недосяжною. Ми ж знаємо, що веселка – це дрібний водяний пил, підсвічений сонячним промінням. Але в казці можливе все – навіть піднятися на веселку і зустрітися на її верхівці.
Та головне у цій історії не веселка і навіть не Мрія, а те, що Юрасик і Марічка знайшли один одного. Знайшли однодумців і радість спілкування. І це найважливіший сенс, закодований у цьому творі.
Окремо хочу сказати про ілюстрації. Малюнки реалістичні, деталізовані і надзвичайно яскраві. Їх можна роздивлятися, і це додатково сприяє розвитку почуття і розуміння краси у дитини.

Висновок: Хоча ця казка на вигляд простенька, вона має глибокий філософський зміст і може багато чому навчити дитину.


Наталія Дев'ятко

Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар