четвер, 24 січня 2019 р.

Віталій Кириченко «Різдво. Книга, в якій сховалася душа»



Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – до 7 років
Жанр – казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - не справило особливого враження



Віталій Кириченко. Різдво. Книга, в якій сховалася душа. – К.: Час майстрів, 2014. – 48 с.

Головний герой книжки народився на Різдво, тому він спочатку не розуміє, чому у цей день свято не лише в нього. Миколка вередує, скаржиться, ображається і ниє.
А вночі до нього приходять янголи різних пор року, які у суто моралістичному тоні пояснюють дитині, що вона не права. Вони показують хлопчику різні сцени з минулого, розказуючи, що думали, відчували і чому робили те чи інше його батьки і друзі.

Прийом цікавий, але слова ангелів настільки правильні й моралістичні, що моралізаторство просто пристає до зубів, мов стара іриска, – солодко, неприємно і навряд дієво.
Мова маленького хлопчика не відповідає його віку: він думає і говорить складними дорослими фразами. Особливо ситуація погіршується після спілкування з ангелами. Емоції подаються через коментарі самого героя, а не через вчинки і дії.
Присутня у книзі й радянщина. Так, наприклад, маленький хлопчик звертається до жінки, яку зустрічає дорогою, – "гражданочка" (суто російське звернення, популярне багато десятиліть тому).
Не зробила цю книгу українською навіть подорож до бабусі у Карпати.
Наприкінці ж автор "книги, в якій сховалася душа" (щоправда, де там душа, я так і не зрозуміла) у додатку розповідає, як вигадував цю історію і запрошує на свій сайт. Такою є неприхована реклама, насамперед, власних авторських ілюстрацій, які значно цікавіші від тексту.

Висновок: Я вважаю, що цей твір не навчить дитину моральним нормам поведінки, не допоможе розібратися з психологічними проблемами і навряд популяризує релігію. Причина – цей твір "пресує" емоції читача, а не захоплює його.

Маргарита Крук


Інші думки про книгу:
Наталка Малетич "Різдвяні книжки під ялинку" (фрагмент) - http://www.barabooka.com.ua/rizdvyani-knizhki-pid-yalinku/

Немає коментарів:

Дописати коментар