неділю, 15 січня 2017 р.

Володимир Мартинов «Пригоди Блискунчика»



Категорія – для малечі, переклад
Вік основної аудиторії – до 7 років
Жанр – казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - не справило особливого враження



Володимир Мартинов. Пригоди Блискунчика. – Х.: Ранок, 2004. – 80 с.

У Віталіка є старший брат, а ще таємниця – його товаришем став Блискунчик, чиїми батьками є грім і блискавиця, і поки він малий, то має форму кульової блискавки. Коли Блискунчик оселяється в квартирі, там починають відбуватися дивні події: як звір морозить холодильник; пилосос так сильно тягне, що вириває шмат з килима; а електрична пічка так швидко розігрівається, що палить їжу. І в цьому немає ніякої дивини, бо Блискунчик просто хотів догодити людям.

Гратися з Блискунчиком весело і повчально, хоча й небезпечно, бо він є електричним і може жити лише в електричних приладах.
Завдяки Блискунчику хлопчику вдається провчити і свого зарозумілого брата, і Родіона, місцевого синочка багатих батьків. Це відбувається з гумором і досить нестандартно. А часом Блискунчику загрожує справжня небезпека, і це дуже добре для казки, бо надає їй динамічності.
Повеселила також боротьба з «поважними дядьками», через яких вимкнули світлофори, і телевізійні уподобання членів родини. Хоча сумно, що альтернативою до телевізору для мами стає кухня, а для батька – читання газет.
Але є й безумовні мінуси – забагато контексту застарілого минулого. Не буде сучасна дитина казати на комп’ютер «персональна електронно-обчислювальна машина», або використовувати у своїй мові радянський слоган «сильніше, більше, швидше» чи пишатися «точною копією шестисотого «мерса», і саме радянським людям властиво посилатися на авторитет «Тимура – героя однієї гарної дитячої книжки» тощо.
І цілковитим несмаком є реклама у тексті власних книг: «Сьогодні ми продовжуємо читати казку для дітей «Як колобок визволяв принцесу з лап дракона Ковтай-Не-Жувавши». Аби ще казка була цікава, а то переспів про Колобка...

Висновок: В цілому книга непогана, але вона незавершена сюжетно, а наче кинута на півслові.

Маргарита Крук

Ми поки не знайшли магазини, в яких нині можна купити цю книгу, але вона є у бібліотеках.

Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли і відгуків.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар