четвер, 24 січня 2019 р.

Яна Мазур «Кіберкоманда "Смайлик"»


Категорія – для малечі, переклад
Вік основної аудиторії – 5-10 років
Жанр – казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - добре


Яна Мазур. Кіберкоманда "Смайлик". – Х.: Ранок, 2011. – 132 с.

Комп'ютерна тематика нині дуже модна, але далеко не завжди вдається написати такий твір, щоб було пізнавально і читати цікаво.
Головні герої цієї книги – комп'ютери. А точніше, головна героїня – рожевий нетбук, якого Мартуся назвала Асею.
Ася – типова мрія дівчинки-принцески: гламурна, яскраво-рожева, емоційна річ, от лише із "дівчачою" (тобто, поганою) пам'яттю. За цей стереотипний наскрізний мотив приниження жінки не можу не насварити автора. Але це єдине суттєве зауваження до твору.

Дівчинка дуже любила свій нетбук, та настав час змінити іграшку на потужнішу машину, й Ася відправляється не на смітник, а в підвал, на склад до таких самих вже непотрібних старих речей. У цій лабораторії вона знайомиться із застарілою технікою і комп'ютерами попередніх моделей, кожен з яких має свою вдачу й минуле.
Ненав'язливо читачеві пояснюється базовий устрій персонального комп'ютера. Потім вже маленька Ася дізнається, що таке комп'ютерний вірус, як він потрапляє в систему і діє на програми. Одного віруса навіть вдалося приручити, щоб він їв менші шкідливі програмки: чим тобі не антивірус?
А древній комп'ютер, якого усі називають "Бабцею ЄС", розповідає історію створення першого вірусу, щоправда, частково плутаючи дійсність із казками.
Окрім комп'ютерів, у лабораторії живе домовик Охрім. Він носить джинсовий комбінезон і бейсболку, розуміється на новітніх технологіях і знає багато новомодних слів. Охрім допомагає комп'ютерам, доглядає за лабораторією.
Та ось з'являються вороги – інопланетяни, які хочуть загарбати Землю, і для того прагнуть використати винахід власника лабораторії. Дядько Лесь вигадав кібернетичного собаку, розробив під нього програмне забезпечення. Пес мав бути добрим, допомагати людям, розраджувати самотність, що є причиною більшості лих. Та інопланетяни вкрали програму, змінили її, і тепер завдяки клонуванню злих кіберпсів у них буде непереможна армія.
Боротися із ворогами треба усім разом: і кіберкоманді "Смайлик", і домовику, і дітям, бо лише так можна перемогти зло. Тільки спочатку якось потрібно довести людям, що комп'ютери живі і передати важливе повідомлення про загрозу усій планеті, а це непросто.
Книга цікаво ілюстрована, в ній багато гумору.

Висновок: Цікава пригодницька пізнавальна казка, в якій ми знайшли лише один негативний стереотип.

Яна Стогова

Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар