пʼятницю, 25 вересня 2015 р.

Олександр Гаврош «Неймовірні пригоди Івана Сили»




Категорія – реалізм
Вік основної аудиторії – 10-15 років
Жанр – пригоди, історія
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту добре

Олександр Гаврош. Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу. – Л.: Видавництво Старого Лева, 2007. – 192 с.

Головний герой книги – силач Іван Фірцак, який жив у ХХ столітті і зажив великої слави. Іван народився на Закарпатті у маленькому селі, і його історія починається з того, як він молодим хлопцем приїхав на заробітки до великого міста.
Обставини складаються так, що вантажник починає працювати у цирку і стає справжнім відкриттям свого часу. Він стає чемпіоном Чехословаччини та Європи з кількох видів спорту, мандрує світом, виступає навіть перед королевою Великої Британії, а згодом завойовує звання найсильнішої людини планети.
Іван – добряк, досить простий і неймовірно щирий. Він дуже сильний, але не користується своєю силою заради лихих справ, йому щиро шкода тих, кого він перемагає, силач не замиловується собою і прагне віднайти особисте щастя.
На верхівці своєї кар’єри Іван Сила полишає цирк, одружується і повертається у рідні гори.
Це те, що стосується теми книги, а тепер щодо самого твору.
Книга проста, навіть можна сказати – занадто спрощена. Досить часто автор відступає від фактів заради власної вигадки, чим зміщує акценти, додає гумористичні елементи. Хоча, на мою думку, історичні постаті цікаві насамперед тим, що про них можна розповісти правдиво, не вигадуючи зайвого для зацікавлення читача.
У мовному плані книга теж досить слабенька. Герої прості, це не особистості, а, радше, типажі. Але в цілому написано досить непогано і своєї мети автор досягає – привертає увагу до історичної постаті, якою можна і варто пишатися.
Особливо порадувало, що у цьому творі немає політичного чи ідеологічного підтексту, властивого більшості сучасних українських творів.
Сучасній Україні потрібні герої, й Іван Сила може легко стати кумиром нинішньої молоді.
Гарно, що за цією книгою зняли фільм, візуалізували написане, показавши і дух епохи, і силу людської особистості, яким, безперечно, був Іван Фірцак. І за це потрібно подякувати авторові.
Що стосується самої книги, то, як на мене, її потрібно розглядати як міцну сходинку для дитини на шляху самоусвідомлення через шанування і прагнення до наслідування гідного національного героя.

Висновок: Книга цікава насамперед тим, що звертає увагу на цікаву історичну особу. Але є багато запитань до історичної достовірності авторської інтерпретації.

Олена Кравець


Інші думки про книгу:
Яна Іщук “Іван Сила”: чи перемогла у фільмі правда?http://alarum.16mb.com/2013/10/ivan-sy-la-br-chy-peremogla-u-fil-mi-pravda/
Іра Татаренко "Сто перший великий українець"http://vsiknygy.net.ua/shcho_pochytaty/review/358/
Наталія Каралкіна "Не Бетмен і не Спайдермен, а Іван Сила з Білок"http://bukvoid.com.ua/reviews/profile/2013/11/10/141149.html
Христя Нечитайко "Іван Сила і супергерої"http://nechytaiko.blogspot.com/2013/10/blog-post_8.html
Наталя Марченко "Олександр Гаврош. "Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу", "Галуна–Лалуна, або Іван Сила на Острові Щастя"http://www.chl.kiev.ua/key/Books/ShowBook/76

Немає коментарів:

Дописати коментар