вівторок, 6 листопада 2018 р.

Юрій Тарабанчук «Небезпечні хованки»



Категорія – фантастика
Вік основної аудиторії – 7-12 років
Жанр – пригоди
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - дуже добре


Юрій Тарабанчук. Небезпечні хованки. – К.: Зелений пес, 2007. – 224 с.

Остання книга трилогії найбільш психологічна, оскільки емоційний рівень росте з кожною книгою.
Корабель «Ізольда» потрапляє в шторм і налітає на рифи. У намаганні врятуватися юний дог Вільям Де Ла Фер-Танденуа разом зі своїм вчителем і слугою Булоном сідають у шлюпку. І тут їм не щастить, бо шлюпку відносить у відкрите море. Дивом ці двоє вціліли і потрапили на тропічний острів.
Велика душевна сила і стійкість потрібні, щоб вижити удвох на острові, навіть якщо знайти воду та їжу.

Але лихо одне не приходить, і швидко виявляється, що островів – таємний притулок піратів. Вільям і Булон потрапляють у полон.
Ватажком у піратів є Тед Чотири Кинджали. Лячний і сильний образ, хоч пірат у книзі має вигляд скунса, але потішатися з нього аж ніяк не кортить.
Знов-таки, пірати – не безмозкі, вічно п’яні дурні, а небезпечні вороги, для яких життя нічого не вартує, особливо життя собак, котрих пірати вважають своїми ворогами, бо серед військових найбільше всього саме цих тварин. Не позаздриш нещасним, які пережили шторм, та можуть розпрощатися з життям будь-якої хвилини. Особливо після того, як Вільям під тиском погодився написати лист до свого брата з проханням про викуп. Якщо є такий документ, то заручнику необов’язково лишатися серед живих. Дуже реалістичні моделі...
Рятує від жахливої смерті Вільяма тільки бажання піратів якомога довше принижувати свого ворога, молодшого і тимчасово слабшого.
Має острів і ще одну таємницю: на ньому мешкають аборигени, схожі на плем’я майя, в храмі ж, який охороняють прадавні сили, зберігається великий скарб, що не можне не приваблювати піратів. І від тубільців теж можна отримати отруєну стрілу чи позбутися скальпа. Вільям і Булон опиняються між двох вогнів: їх стратять або пірати, бо полонені більше не будуть їм потрібні, або охоронці храму, бо приймуть за крадіїв-піратів.
У творі багато психологічних деталей, та й загалом психологія героїв дуже добре написана. Разом із Вільямом страждаєш, коли в серці юного дога борються гордість і страх за свого вчителя, чиїм життям шантажують його пірати. Чого варте тільки взяте з Вільяма ватажком піратів слово дворянина, що той не намагатиметься більше втекти – порушиш слово, то зрадиш самого себе.
Або разом із Булоном непокоїшся про добробут віконта і сприймаєш соціальні стереотипи, якими просто начинена голова Булона. Цей герой взагалі неповторний, а його монологи іноді навіть хочеться перечитувати.
Хоча найбільше мене вразило, коли надія залишає полонених. Пірати знаходять усі їхні знаки, залишені для корабля, який, не має сумнівів, спорядить у пошуках свого молодшого брата генерал-губернатор Фортеці Доброї Надії. А коли їм ще й не вдалося втекти... тоді стає зовсім сумно.
Пірати теж непрості, вони не тільки хочуть збагатитися, але від імені всіх вільних розбійників та джентльменів удачі мстять за програш де Графа.
Книга психологічно правдоподібна, та водночас не порушує вселенський закон справедливості: за добро світ віддячує добром, а за лихі вчинки неодмінно карає.
Урівноважуються психологічна складність і драматизм твору «науковими бесідами» двох професорів-дослідників, повністю дотриманих у стилістиці часів першовідкривачів.
У цьому творі зовсім мало уваги приділяється бобру Гострому Оку і розвіднику Сержу Люка, хоча без них виплутатися зі скрути було б важко. Ці двоє друзів змінилися, набули досвіду, і цього разу увійшли до рятувальної експедиції. Але лінія віконта Вільяма, безумовно, значно захоплююча.
Головний герой молодий і поки тільки дізнається, наскільки сильний духом, а життя дає йому можливість перевірити себе у найскладніших і найнебезпечніших ситуаціях. Це історія дорослішання, яке разом з юним віконтом проходить і читач.

Висновок: Гідне закінчення трилогії, хоча я б із великим задоволенням ще почитала про пригоди тварин у Новому Світі.

Маргарита Крук

Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар