середу, 7 листопада 2018 р.

Ґру Дале «Хтозна-що, або Свято першого зуба»


Категорія – для малечі, переклад
Вік основної аудиторії – 5-10 років
Жанр – казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - не справило особливого враження


Ґру Дале. Хтозна-що, або Свято першого зуба. – К.: Махаон, 2007. – 112 с.

Іноді переклади вдалі, а іноді читаєш і думаєш: що ж у книзі такого особливого, що її переклали іншою мовою. Відомий автор, цікаві, хоча й досить специфічні ілюстрації, але в цілому ця казкова історія мене не вразила.

Головний герой твору – маленький чортик на ім'я Бос. Цей малюк має купу проблем: він не схожий на інших, мріє про подушку, потерпає від спання на жорстких каменях, аж до рани на потилиці, обпалюється сіркою у підземній водоймі та ін. Але найбільше чортик непокоїться через те, що може виявитися підкидьком, людською дитиною, яка випадково потрапила до чортів під землю.
У нього навіть зуби не випадають, замість яких мають вирости нові, вже чортячі. Проте, мотив інакшості, як на мене, не розкритий. Чортик таки виявляється чортиком, зуб у нього наприкінці випадає, а мрія про подушку, зшиту з пацючих шлунків і набита пацючою шерстю, збувається.
Хоча у творі фоново постійно присутні люди, але їхня функція декоративна, хоча людські речі постійно потрапляють у чортячий світ. Єдине, на що реально вплинули люди, – поява під землею загубленої картоплі, яку чорти називають "підвальною дитиною" і цінують як вишукані ласощі.
Не зважаючи на те, що у творі досить багато подій, постійно відчувалося відчуження від тексту і спостерігається не підкріплення цих подій емоціями. Хоча сприйняття було б зовсім іншим, якби чортик таки виявився по-справжньому особливим або й взагалі не був чортиком. Але соціалізація цієї істоти проходить повністю, а думки та особливі почуття малого в результаті не змінюють родину, хоча наприкінці головний герой уві сні посміхається, що не типово для чортячого роду.
Одним словом – розчарування від цього твору у мене було великим. От справді – "хтозна-що"...
Але найголовніше, що я так і не змогла відповісти на запитання: який новий і важливий досвід може дати цей твір дитині?..

Висновок: Хоча твір написаний досить цікаво, але, як і в інших випадках, мене дуже насторожує, коли темні сили змальовані у позитивній палітрі. Особливо коли до темних сил немає альтернативи у вигляді інших персонажів.

Дарина Пилипенко

Інші думки про книгу:
"Зубні тролі: «Хтозна-що, або Свято першого зуба»" - http://bokmal.com.ua/books/zubni-troli/

 

Немає коментарів:

Дописати коментар