понеділок, 28 вересня 2020 р.

Олег Чаклун «Мікробот і галактичний пірат»


 

 Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – 5-10 років
Жанр – казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - не справило особливого враження

 

 Олег Чаклун. Мікробот і галактичний пірат. – К. : Фонтан казок, 2017. – 64 с.

 

Пригоди Мікробота і його друзів тривають. Це такий самий мультик, як і раніше, але зараз на дорозі у Мікробота стає злий-презлий космічний Пірат – капітан Зерос. В анотації вже традиційно пишуть про філософію, та у творі її кіт наплакав. Все будується на лінійному сюжеті, як у мультяшках.

Так само – в центрі уваги малі роботи, а діти десь на тлі, виконують роль порадників.

З першої сторінки ми дізнаємося, що в галактиці проводиться дуже крутий і суперпрестижний чемпіонат з хованок. І цього разу чемпіонат відбудеться на планеті Містерії, яка постійно змінюється. А донедавна планета взагалі була закритою для відвідування, бо там під час минулого чемпіонату якісь страсті-мордасті відбулися, і планета потрапила під карантин.

Якби трохи подумати, то всі б здогадалися, що тут якийсь підступ. Але хто думає, коли всім хочеться гратися? Мікробот і його друзі теж не мають часу думати. І даремно, бо на планеті влаштував пастку злий-презлий Пірат.

Він настільки крутий, що зміг полонити всіх учасників змагань разом із організаторами. Звісно, окрім малих роботів, які, за законом сотень мультсеріалів, виявляються крутішими за нього. Тому за подіями спостерігаєш, а не переживаєш, і коли має бути страшно, не страшно зовсім.

Сам капітан Зерос не такий простий, як здається на перший погляд, і в тому безумовна цінність цієї історії. Бо якби це була стовідсоткова мультяшка, то злий-презлий Пірат просто виконував би свою функцію негідника і потому був би переможений. А так – ні. У Зероса є таємниця, яку він сам повністю не здатний збагнути. Він має почуття, хоча й дуже спрощені, які часто проявляються майже на рівні інстинктів.

Ще у цієї книги таки є ідея: якщо робиш зло, то отримаєш зло у відповідь. І байдуже, будеш ти кривдити людину чи цілу планету. Навіть якщо шкодиш без злого умислу.

А в цілому твір досить передбачуваний і традиційний. В анімаційному варіанті він би сприймався значно краще, бо чітко лягає у формат. Особливо гарно можна намалювати цю планету, яка постійно змінюється.

 

Висновок: Ця книга – ще одна серія мультсеріалу для дуже маленьких глядачів.

 

Маргарита Крук

 

Інші думки про книгу:

Уляна Литвинець "Сучасні казки про роботів" - http://bukvoid.com.ua/reviews/books/2017/06/22/091801.html

 

Немає коментарів:

Дописати коментар