понеділок, 28 вересня 2020 р.

Юрій Винничук «Лежень»


 

Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – до 7 років
Жанр – казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - погано

Юрій Винничук. Лежень. – Х. : Фоліо, 2016. – 24 с.

 

Любите мультфільми з дитячих каналів? Там часто більшість героїв на одне обличчя. Коли мультики порівнюєш, це особливо добре видно. І ще часто новітні аніматори беруть якийсь старий, замшілий сюжет, перекручують його "на новий лад", й отримують "новий" мульт.

З книжками буває так само. Бо коли береш до рук "Лежня", перша асоціація саме така.

Не треба казати, що такі твори стьобні і прості.

За сюжетом: жив собі князь (який в анотації чомусь називається королем), на чий замок наклали оком Страхи, які вирішили витурити князя з його дому. Княгиня з князівною поводяться як базарні баби, вимагають у князя побудувати новий палац.

Допомогти князю погоджується Лежень – юнак, що лежить не на печі, а де схоче, і жере вареники, як за себе кидає. За вареники він усе зробить.

Не знаю, звідки насправді пішла ця традиція про богатирів, які роками вилежуються, а тоді всіх перемагають. Та в реальності такого не буває. Якщо ти лінишся і не займаєшся фізичними вправами, то ніякої сили в твоєму тілі не буде.

Лежень – супергерой. Йому мало що цікаве і він нічого не лякається, але хоч спробуй зачепити його під час сніданку-обіду-вечері, і він стає звіром: "Та я лучче головою накладу, а жодного вареника ворогові не віддам!" (С.14). Як ви розумієте, стилістика книги збережена. Та потім спробуйте відучити дитину від такого "лучче".

Спочатку Лежень приборкує Барила і Морила (які візуально нагадують чи то бомжів, чи то уркаганів) і присаджує їх "на вареники", які смакують значно краще, ніж павуки, жуки і слимаки. І вже разом вони йдуть на Страх Над Страхами і Кам'яну Ропуху, яких також, звісно, перемагають завдяки системі дзеркал і сонячному променю.

От лишень хто мені пояснить, як такі могутні і страшні істоти дозволили змонтувати систему дзеркал у своїй печері?

І наприкінці князь видав за богатиря свою доню. Та чи був цей шлюб щасливий, особисто я сумніваюся. Згадайте ниття жінок з князівської родини на початку казки. А Лежень і далі гріє пузо на сонці і ласує варениками, і байдуже, що він тепер сам князь.

А мультик таки існує – за книгою.

 

Висновок: Враження від цієї книги, як від не дуже цікавого мультфільму, – можна читати, а можна і не читати. Ані позитивного досвіду, ані гарної розваги вона не дає, а от стереотипами заразити дитину може.

 

Маргарита Крук

 

Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар