вівторок, 3 вересня 2019 р.

Ніка Ініна «Хрангели»


Категорія – фантастика, переклад
Вік основної аудиторії – 10-15 років
Жанр – пригодницьке фентезі
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - дуже добре


Ніка Ініна. Хрангели. – Х.: Ранок, 2014. – 256 с.

Почну з того, що не люблю твори про янголів. По-перше, їх написано на сьогодні дуже багато. А по-друге, тому, що вигадати щось оригінальне про янголів неймовірно складно. Художні книги про янголів – стереотипні і шаблонні. Якщо ж твір ще й про підлітків (і для підлітків), то це особисто для мене теж стає перешкодою, оскільки такі тексти зазвичай заграють із підлітками і працюють на їхню егоїстичну максималістську натуру.

Тому зустріч із «Хрангелами» для мене віддалилася на необмежений строк і, щиро кажучи, відбулася майже випадково. І цією зустріччю я була задоволена, бо всі мої побоювання виявилися даремними.
У творі два смислових сюжетних простори: простір хрангелів і темнонів, між якими відбувається споконвічна боротьба за душі і долі людей, й простір людей, до яких і відносяться головні герої-діти.
Який із цих просторів головніший? Судячи з назви, простір хрангелів. Найбільші удари і випробування приходяться саме на них. Дітям теж важко, але особисто я переживала за хрангелів більше.
Мені дуже сподобалося, що твір не апелює до християнства, він не є моралістичним. Боротьба Добра і Зла показана на значно глибшому, ніж релігійний, – на архетипному рівні.
У світі має бути рівновага, і тому кожна зі сторін прагне скеровувати людство, але не може остаточно знищити своїх суперників.
Хрангели – це янголи охоронці. Кожен із них опікується максимум трьома дітьми. Коли ті виростають, про них починає піклуватися Департамент дорослих. Хрангели оберігають дітей від небезпек, інколи рятують їм життя, підтримують, втішають, відганяють погані думки. Але всі рішення люди приймають самі.
Хрангелам важко розлучатися зі своїми вихованцями. І тому коли було вирішено, що хрангел відпускає у доросле життя не одразу всіх дітей, які подорослішали, усі неабияк зраділи. Цікаво, що люди, які мають спільного хрангела, почуваються ніби рідні.
А є темнони, чия місія – спокусити спочатку дітей, а тоді дорослих, збити їх з праведного шляху і поселити в душі зло, ненависть, заздрість... Оживити в людях увесь спектр негативних емоцій, які зруйнують людину. Така «заражена» злом особа змінює світ, руйнує його, і шкодить іншим.
Темнони – не демони, і це треба усвідомити одразу, бо інакше сприйняття твору буде спотвореним. У них немає господаря Люципера, але є головний, чиїм наказам вони коряться. За певних обставин посада може перейти до іншого темнона.
У хрангелів теж складна владна структура, основою якої є Рада старійшин – Рада найсильніших хрангелів.
Хрангели смертні, їх можна убити, вони можуть пожертвувати собою. Темнони теж смертні, але їхні суперники не прагнуть убивати.
Можна сказати, що і хрангели, і темнони – енергетичні сутності, але водночас й особистості зі своєю вдачею, і це не може не захоплювати. У них є почуття, вони можуть сумніватися, навчаються новому, навіть набрати зайву вагу, а деякі темнони, хоча це може показатися несподіваним, щиро закохуються.
Не зважаючи на те, до якого табору належать герої, вони живі і часто суперечливі, неоднозначні (до того ж їх дуже багато і всі вони різні). Це показує вже перший розділ, коли хрангели збираються на Дні народження своєї подруги Красинди і вибирають для неї подарунки. Красинда любить чепуритися, їй важко обрати одяг, вона балакуча і може хизуватися собою. Але вона гарний хрангел і сумлінно виконує свою роботу.
Всі хрангели різні, і тому дуже важливо, які діти їм дістаються. Більшість вихованців хрангела-мрійника, наприклад, ставали письменниками, художниками, режисерами. Вихованці Красинди велику увагу приділяли своїй зовнішності та естетиці, і це зумовлює їхній життєвий шлях. Деякі хрангели спеціалізуються на піклуванні про дітей, у чиє життя прийшло лихо, коли вони втратили батьків або тяжко захворіли. Про кожного з хрангелів, певно, можна розповісти окрему історію, яка і пояснить, чому вони саме такі.
Головне, що розвиток здібностей, важливих для їхніх хрангелів, – це істинне покликання дітей. І це логічно: хрангел ділиться з дитиною тим досвідом, який має сам. Тому треба слухатися внутрішнього голосу, який підказує, як жити добром, бо це голос твого хрангела.
Інколи хрангели і темнони б’ються за дітей, які матимуть великий вплив на світ. І хоча у творі згаданий лише один випадок: якби переміг темнон Тамос, світ отримав би ще одного харизматичного тирана, але перемогу здобула Глорія, і тому на світі стало на одного талановитого педагога більше. А тепер згадаємо, що у біографії кожної лихої людини завжди знаходиться момент, коли негативні емоції мали змогу оволодіти її серцем, а поряд не знайшлося нікого, хто б цьому завадив, підтримав і зігрів таку дитину. Посіяне у дитинстві зло дає свої паростки завжди. Сили хрангелів, на жаль, не безмежні...
А інколи дитина може мати кілька талантів, і тоді сама доля втручається в її виховання. Так, наприклад, Красинда попрохала Мудрицю приглянути за однією зі своїх дівчат, і та підсунула дитині «Цікаву хімію» замість «Уроків краси». Відтоді Марійка, якій пророчили кар’єру моделі, реалізувала себе в науці.
Та повернемося до тих подій, які трапилися у людському світі і поставили під загрозу існування людства. Цього разу план темнонів особливо підступний: вони знайшли спосіб впливати на дітей і змінювати їхні особистості. Діти перестають слухати своїх хрангелів і творять таке, що з легкістю стане першим сюжетом у будь-якому випуску новин. У світі зростають дитяча агресивність, жорстокість і підлість – починається справжня епідемія. Натомість катастрофічно швидко зникають співчуття, жалість і взаємодопомога. Хрангели не розуміють джерела зла, хоча чітко знають, кому це вигідно, хто прагне порушити рівновагу і загарбати світ.
Стратегія темних ідеальна, бо дорослі до безкінечності пробачатимуть вередування, хиби і злі вчинки своїм дітям. Батьки до останнього будуть приписувати зміни в їхніх дітях впливу вулиці, втомою, поганою екологією або спалахам на Сонці, не розуміючи, що бувають і ментальні віруси. Й останнє, на превеликий жаль, не є фантастикою.
У пошуках відповідей один із найсильніших хрангелів піднімається на скелю Фьючерон, звідки можна дізнатися про таке мінливе майбутнє. Тільки ціна відповідей – життя. Як для хрангела, так і для темнона. Це добровільна жертва, змусити на таке силою неможливо. Фьючерон – надзвичайно лячне архетипічне місце, аналог якому навряд можна знайти у сучасній релігії.
Серед дітей є той, хто може розгадати задуми темнонів і допомогти у боротьбі з ними – таке пророцтво. Тому всі шукають дитину. Хрангели – щоб захистити, темнони – щоб убити.
Одразу здогадуєшся, що цією дитиною є хтось, із ким ми вже познайомилися, хтось із вихованців наших друзів-хрангелів. А коли діти збираються на острові у міжнародному таборі відпочинку для талановитих дітей, то це відчуття підтверджується повністю.
Тільки острів, де мали відпочити талановиті діти, легко за таких умов може стати пасткою, відрізаною від світу потужним енергетичним куполом, який не подолати фізично. Кілька десятків переляканих дітей і жменька хрангелів, що проникли під купол нелегально, поки його повністю не закрили під час атаки темнонів. Не працюють телефони і відеокамера, немає інформації про зовнішній світ.
Дітям потрібно насамперед вижити. Це навіть добре, що вони не знають, як страшно стало на планеті. Під владою зла, ніби уві сні, порожньооки люди можуть бути здатні на все, бо не відчувають емоцій... Але це, звісно, не виправдовує їхніх вчинків.
І тут на острові могло б початися щось страшне, як вже було описане в тому ж таки «Володарі Мух», бо коли їжі мало, за неї боротимуться. Але ці діти особливі, їх можна назвати дітьми індиго, у них навіть аура яскравого синього кольору, вони успішні і самодостатні, сильні духом, що неабияк впливає на поведінку.
Перш ніж потрапити на острів, діти реалізувалися у спорті, танцях, співі, інтелектуальних змаганнях, програмуванні тощо. Завдяки тому, що кожен на острові знає, на що здатен, він поважає здібності інших. Це дуже важлива думка, яку варто застосувати у власному житті кожному. Самодостатня успішна людина не буде принижувати інших і за рахунок того самоутверджуватися.
Всі мають перемоги і здобутки, і це тримає у складній ситуації, а хрангели намагаються вчасно гасити проблемні ситуації, хоча інколи це тяжко.
Чи то під впливом енергетичного купола, чи то через те, що разом зібралося так багато талановитих людей із сильними біополями, але у дітей починають проявлятися дивовижні здібності, – у кожного свої, і стає ще цікавіше.
На острові є двоє дітей з особливими проблемами: хлопчик на інвалідному візку і дівчинка, яка не бачить. Але вони теж талановиті. Дивовижно, як тонко вдалося втілити цю складну тему у творі. Особливо, коли підлітки починають відчувати симпатію до протилежної статі.
Лише об’єднавшись, можна вистояти проти зла, яке прагне заволодіти твоїм серцем. Та для усвідомлення цієї істини треба багато пережити й емоційно подорослішати, побороти спокуси і не піддатися тому, що може отруїти твоє серце. Це складні теми, але оскільки вони показані через світогляд і проблеми підлітків, будуть зрозумілі і цікаві дітям саме віку героїв.
Важливо також, що спільноти хрангелів і темнонів не відірвані від реальності і не протистоять їй. Наприклад, у подарунок Красинда отримує мобільний телефон. Чудово розуміються на комп’ютерах, технологіях та прогресі і хрангели, і темнони. Це дуже добре, бо не змушує читачів обирати між чарівним світом і реальним.
Хоча деякі традиції незмінні віками, як то стенограма засідань Ради старійшин у хрангелів. Але без цієї традиції все було б інакше, хіба ні?.. А чому це так важливо дізнаєтеся самі.
У творі дуже багато героїв, тож кожен знайде собі провідника у цій захоплюючій історії. А в когось, як то було зі мною, у деяких моментах можуть на очі найти сльози... І це, певно, найвища оцінка для книги – емоції, які вона викликає.

Висновок: І хоча у мене є деякі зауваження до перекладу, твір мене захопив, я можу радити його іншим. Книга ідейно і сюжетно завершена, але написана так, що у неї цілком можливе продовження. Будемо сподіватися?..

Наталія Дев'ятко

Інші думки про книгу:
Володимир Чернишенко "Хороші діти потрапляють в…" - http://www.barabooka.com.ua/horoshi-diti-potraplyayut-v/
Ельвира Лаврущенко "Блог читателя: мой отзыв о книге «Хрангели» автора Ники Ининой" - http://mamabook.com.ua/blog-chitatelya-moy-otzyiv-o-knige-hrangeli-avtora-niki-ininoy/

 

Немає коментарів:

Дописати коментар