пʼятницю, 15 березня 2019 р.

Іван Малкович «Золотий павучок»


Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – до 7 років
Жанр – казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - не справило особливого враження



Іван Малкович. Золотий павучок. – К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2009. – 32 с.

Просто неймовірні, живі ілюстрації, без яких цієї книги й не було б. Малюнки зроблені у стилі початку двадцятого століття, судячи з одягу персонажів та великої кількості історичних деталей.

Твір багато разів перевидавався. А перше видання було у 1997-му році. Це важлива інформація, зважаючи на те, що я скажу далі.
Історія типово різдвяна: у житті головних героїв відбувається диво, точніше, дві важливі події. Перша казкова – золотий павучок плете чарівні оздоби для ялинки, яку родині немає чим прикрасити. Друга – реалістична.
І до чого павучок, хай і золотий, у цій книзі? Яке відношення цей образ має до християнства?.. Традицій таки потрібно дотримуватися, особливо коли йдеться про релігійні канони.
Про друге диво.
У багатодітної родини, яка змальовується у творі, виникли проблеми. Вони майже голодують, бідують, бо батько пішов на війну. Від кого ж захищає батько рідний край і своїх дітей?
Від «злого північного ворога» (С.8). Хоча більше ніде місце проживання «ворога» не акцентується, не впливає на розвиток сюжету. Для казки взагалі зазвичай неважливо, звідки прийшов ворог, важливо його перемогти. Але в контексті певного підґрунтя для «сварки» між народами відповідно до місця проживання така деталь може грати не на користь миролюбства і дружніх міжнародних стосунків.
Перемога залишається за кадром, а повернення тата живим і неушкодженим саме й сприймається як різдвяне диво.
Не відмовило собі видавництво й у приємності – саморекламі.
Ось, чим закінчується твір:
«Любі хлопчики й дівчатка, зайчики і каченятка! Невже серед вас є такі, що й досі не знають хто видає найкращі українські дитячі книжечки? Так, звичайно! Ви не помилилися! Це дитяче видавництво А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» (С.32).
Погодьтеся, що дуже нескромно так себе піарити.

Висновок: Візуально гарна книга із простим сюжетом, хоча до деяких моментів у творі у мене виникли запитання, що вплинуло на оцінку твору.

Олена Кравець


Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.

Немає коментарів:

Дописати коментар