середу, 13 січня 2016 р.

Валерій Герланець «Неймовірні пригоди Ведмедика, Гагагава і Молі»

Категорія – для малечі, переклад
Вік основної аудиторії – 5-10 років
Жанр – пригодницька казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту – дуже добре


Валерій Герланець. Неймовірні пригоди Ведмедика, Гагагава і Молі. – Х.: Ранок, 2003. – 96 с.

Ніколи не думала, що можу захопитися пригодами молі і двох іграшок. Але саме так і сталося, коли я почала читати казку про Ведмедика, Гагагава і Міль.
Перед Новим роком часто стаються дива, і тому не варто непокоїтися, якщо іграшки ожили і вирішили вбрати ялинку у дитячому садочку. Усім хочеться взяти участь у спільній справі, а особливо прикрасити ялинку зіркою на верхівці. Ось так і стається, що зірка падає і розбивається на друзки. Усі іграшки на чолі з Дідом Морозом засумували, але були серед іграшок двоє, хто вирішив здобути нову зірку.



Так Ведмедик і Гагагав летять у космос, але швидко дізнаються, що на їхньому кораблі є «заєць», точніше, Міль, яка заснула і не з власного бажання полетіла вдалину.
Ведмедик – добрий і по-справжньому «теплий», він справжня м’яка іграшка. Гагагав з’явився завдяки хлопчикам, які поєднали дві поламані іграшки – гусака Гагуську і цуценятко Гавку. А Міль – розумничка, але страшенна ненажера, вона може їсти двадцять чотири години на добу.
Дуже швидко на шляху космічного корабля з’являється підступний Чорний Карлик, що являє собою втілення ненависті. І тільки Ведмедик не потрапляє у полон Чорного Карлика, його з халепи рятують реготунчики з планети Ластата Реготунка, одноокі прибульці, що розмовляють одночасно, бо інакше нецікаво, але навіть їм не впоратися із підступним злодієм.
Усі герої класні, та Міль неймовірна, за нею дуже цікаво спостерігати. Коли Міль жила у бібліотеці, то читала книжки, а ще їх їла. Навіть енциклопедію встигла дочитати до літери «ш». А на запитання Гагагава, які книги вона їсть, Міль щиро відповідає: «...тільки найцікавіші та найзмістовніші» (С.24). Ось такий смак має ця маленька розумниця. І саме завдяки їй вдалося вибратися з пастки. Чорний Карлик так гнався за втікачами, що згорів в атмосфері Землі як звичайний метеорит, а друзі змогли доставити до дитячого садочка здобуту зірку.
Але якщо хтось думає, що на тому пригоди закінчилися, то глибоко помиляється. Зло не може бути подолане втечею, з ним доведеться боротися у власному серці, – й у цьому казка напрочуд реалістична і правдива.
Чорний Карлик, точніше, те, що від нього залишилися, падає в озеро. З радіо-новин друзі дізнаються, що люди збираються шукати метеорит (або «метегорит», як називають його іграшки, бо той горів, коли падав на Землю). Й іграшки вирішують знайти таку цінну для науки річ раніше за людей.
Міль завдяки своїм енциклопедичним знанням створює батискаф, який іграшки спочатку випробовують в акваріумі, а тоді й у справжнім озері. Друга подорож іграшок ще небезпечніша, ніж перша. Озеро населене не тільки рибами, але й змієящерами. А ще в озері живе чародій Бульконир Одинадцятий, який тероризує всіх мешканців озера, вербуючи собі прихильників: кого завдяки зиску, а кого зв’язує страхом, – все, як у житті, але у казковому варіанті для малечі.
А ще Булькониру дістався уламок від Чорного Карлика, і зло лише помножується, коли метеорит, що має чарівну силу, опиняється у руках істоти з чорною душею, але занапастити він насправді може кожного. І друзям неодноразово доведеться стикнутися з його злою силою. Лише завдяки розуму, сміливості і дружбі можливо перемогти такого могутнього ворога.

Висновок: Пригодницька казка з глибоким змістом і яскравими героями. Ця казка дуже повчальна, але не моралістична, і тому може сподобатися багатьом дітям дошкільного і молодшого шкільного віку.

P.S. Ця книга була перевидана у 2011-му році під назвою «Неймовірні пригоди Молі та її друзів», але, на мою думку, перевидання невдале. У цій книзі три подорожі, остання – до Голівуду, яка відбулася за земним часом за кілька років потом. Замість дитячого садочка тепер фітнесцентр, а події надумані і підігнані під проблематику часів «буремних 90-х» з їхніми культурними реаліями. Третя подорож позбавлена магії, присутньої в оригінальному творі без продовжень.

Яна Стогова

Ми поки не знайшли магазини, в яких нині можна купити цю книгу, але вона є у бібліотеках.

Також не знайдені відгуки про неї.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар