вівторок, 12 березня 2019 р.

Олеся Копецька «Мандрівка у книжковий світ»

Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – до 7 років
Жанр – пізнавальна проза
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - погано


Олеся Копецька. Мандрівка у книжковий світ. – К.: Імекс-ЛТД, 2013. – 28 с.

Назва книги «Мандрівка у книжковий світ» передбачає, що у цій книзі буде хоч трохи пригод. Але стосовно цього твору таке передбачення хибне.
Ця книга спекулятивна і явно написана під замовлення.

Орися – дівчинка розвинена. Вона любить «фантазувати, ліпити з пластиліну дивовижні створіння» (С.3). Одним словом, робити все, що завгодно, аби не читати.
І тут до неї приходить дивний чоловічок на ім'я Книжник, який з’являється «там, де діти не хочуть читати» (С.5). Поки заманливо, але, на жаль, ненадовго.
Книжник пропонує дівчинці помандрувати до книжкового світу. Навіть робить «виняток» для кота Орисі, і той супроводжує хазяйку у мандрах. Майже постійно кіт виконує роль такого самого статиста, як і дівчинка.
І от далі починаються суцільні вигадки і спекуляції. У «Творчій Світлиці» «сотні авторів створюють дитячі казки, оповідання, вірші, які потім оформлюють у книги і продають у книжкових крамницях» (С.9). Лячно уявити собі такий письменницький цех, де головне не книга, а її продаж.
Окрім того, «всі дитячі письменники мають представити свої рукописи Королю Книг» (С.9). Це що за така подоба «Великого Цензора» чи потаємна мрія про перемогу у літературному конкурсі «Коронація Слова»?
Тоді Орися дізнається, як малюються ілюстрації (її кіт став натурником для художника), як працює «Чарівна Друкарня» (хоча відмінність звичайної і чарівної друкарень не прослідковується), продає книжки у книгарні.
А на останок у Світі Книжок відбувається «Міжнародний фестиваль дитячої книги», на честь якого Король Книг «влаштовує у своєму замку Книжковий бал» (С.20).
Автор розшаркується перед читачем, бо саме книга, у створенні якої брала участь Орися, посіла перше місце.
Остання зупинка подорожі – бібліотека.
А на День народження Книжник подарував Орисі ту саму книгу з віртуальної подорожі.
Начебто все правильно, показані основні процеси, пов’язані із життям книги, і твір пізнавальний, але ж такий фальшивий і нудний...

Висновок: Шкода, але під гарною обкладинкою – порожня і не цікава книга. Таким твором до читання любові не прищепити.

Маргарита Крук

Інші думки про книгу:
Марина Кісільова "Видавничий досвід Олесі Копецької: від ідеї до втілення" - http://vsr-cathedra.at.ua/news/vidavnichij_dosvid_olesi_kopeckoji_vid_ideji_do_vtilennja/2014-02-15-125

Немає коментарів:

Дописати коментар