пʼятницю, 22 березня 2019 р.

Романа Романишин, Андрій Лесів «Війна, що змінила Рондо»



Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – 5-10 років
Жанр – казка-метафора
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - не справило особливого враження


Романа Романишин, Андрій Лесів. Війна, що змінила Рондо. – Л.: Видавництво Старого Лева, 2015. – 40 с.

Коли береш до рук цю книгу, то навіть на дотик відчуваєш, що вона особлива. Великий формат, кольорові малюнки, які самі є метафорою. Ця книга одразу привертає увагу. Головне в ній малюнки, бо тексту дуже мало. Кожен малюнок потрібно уважно роздивитися, щоб зрозуміти суть книги.
Цей твір невідділимий від оформлення і є різновидом мистецького альбому, а не книгою у її класичному значенні. Спрощені, ніби дитячі, малюнки також додають символізму й метафорики. Але в цілому книга ця, як на мене, не для дітей, що випливає з її головної філософської думки.

Рондо – це місто, в якому мешкають троє головних героїв: сяючий чоловічок Данко, паперова пташка Зірка й іграшковий пес Фабіян.
Тут маю зауваження щодо Данко. Зрозуміло, звідки походить цей символ, і чому настільки важливий для цього героя образ серця. Але на сюжет цей символізм працює не в повній мірі. Тому, вважаю, краще б для всіх героїв обрали оригінальні імена без додаткового символізму.
Мешканці Рондо живуть у мирі і злагоді, мають чудовий сад. Та одного разу до них приходить війна, зла, безжальна і безглузда. Кольорова гама малюнків стає темною. Війна торкається кожного, заступає світло, сіє зло, яке проростає бур’янами. Війна не має серця...
Всі сили міста об’єднуються для боротьби з ворогом, хоча причини його появи та кінцева мета так і залишаються не з’ясованими. Головні герої теж не шкодують себе у цій боротьбі. На кожному з них війна залишає карби, як то: серце з тріщинами, кульгаву ніжку та обпалені крила.
Місто теж змінюється, його малюють якимось скукоженим, обгорілим. Це місто в облозі, його сади гинуть, а серця мешканців черствішають. Справді, дуже важко не втратити себе, коли навколо жорстокість і смерть, – це важлива думка книги.
І якось головні герої розуміють, що перемогти війну наявними засобами неможливо. Потрібно шукати інші шляхи до перемоги і таким шляхом є винахід машини, чиї світлові промені проганяють «темну» війну, темрява розсіюється.
Зрозуміло, що це метафора: агресію можна здолати добром, а не агресією у відповідь. Це все добре з точки зору філософії, але чи реально у нашому світі? Я дуже сумніваюся, що світло добра зможе так просто перемогти загарбника. Так, на жаль, буває лише у книжках...
У цій книзі важливо інше. Модель перемоги, яку дає твір, нереальна. Інша думка головує тут: всяке протистояння залишає рани. Рани на серцях, рани на містах...
Аналогії із нинішніми подіями на сході країни прослідковуються дуже чітко. Адже міфічне місто Рондо – це міфологізований Донецьк. А гімн квітів Рондо асоціюється в мене з «Одою радості», гімном Євросоюзу.
Таке бачення війни притаманне певним категоріям населення. Тим, хто не думає про причини війн, а лише захищає себе, переймається власним добробутом. Такі люди прагнуть миру для себе, своїх друзів, рідних, свого маленького міста. Ціна й можливі наслідки таких бажань їх не дуже обходять. Саме тому у творі війна є руйнівною силою, але не показані джерела її походження. Тому її перемагають у такий дивний, нереалістичний спосіб, хоча радує, що населення міста об’єдналося у спільній справі. Вибачайте, але я так прочитала метафорику цього твору, і вона мене не надихнула на звершення.
«Війна, що змінила Рондо» – історія про жертви та історія для жертв, а не для воїнів, що здобувають перемоги і нарешті припиняють кровопролиття.
І саме тому символами цієї історії є червоні маки. Європейський символ полеглих у війні починаючи ще з 1914 року. Бо це для нас червоний мак – новий символ, а Європа ті маки знає вже багато поколінь.

Висновок: Це мистецький, а не художній твір. Твір для дорослих, який має форму дитячого, та його філософія, символіка і метафори цілком дорослі.

Яна Стогова


Інші думки про книгу:
Iрина Гищук "Про маки й чорнобривці" - http://www.barabooka.com.ua/pro-maki-j-chornobrivtsi/
Аліса Кузьменко "Книга, що змінила війну" - http://vsiknygy.net.ua/shcho_pochytaty/42674/
"Війна і мир, що змінили Рондо" - http://www.chytomo.com/issued/vijna-i-mir-shho-zminili-rondo

Немає коментарів:

Дописати коментар