вівторок, 5 березня 2019 р.

Наталя Ґузєєва «Петрик П'яточкин і веселий гармидер»


Категорія – для малечі, переклад
Вік основної аудиторії – 5-10 років
Жанр – казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - дуже добре


Наталя Ґузєєва. Петрик П'яточкин і веселий гармидер. – К.: Махаон-Україна, 2010. – 64 с.

Петрик П'яточкін став другом для багатьох читачів. Цей герой росте разом із ними, й у цій книзі хлопчик восени піде до школи. Він реальна дитина з типовими проблемами. Наприклад, йому не вистачає спілкування з батьками, які багато працюють, – у них то "кінець року", то "початок року". Це так знайомо...

І тому на Новий рік найбільше бажання для Петрика – щоб у нього, як і в інших, на свято був "веселий гармидер". І це бажання здійснюється!
Петрик хоче свята, а хто на Новий рік дарує подарунки? Звісно, Дід Мороз. Ось він і є другим головним героєм. Тільки дід Мороз у цьому творі дуже сучасний.
Він не прилітає на оленях і не приїздить на санях крізь засніжені ліси й поля. Петрик завантажує свого Діда Мороза через інтернет у комп'ютер, а тоді смішний дідок поселяється у Петрика в іграшковому мобільному телефоні.
Поєднання казки та новітніх технологій нині модне, але не часто вдається втілити його в літературі. Тут же комп'ютер і казка цілком органічно доповнюють один одного.
Навіть мова цього Діда Мороза цілком сучасна, а його улюблена примовка – "флеш-банер-пікселі-мікселі". Хоча від жару у комині справжній Дід Мороз таки непритомніє.
Негативний бік у казці представляють двоє грабіжників Дуда і Мадуда, які викрали з дитячого театру костюми Діда Мороза і Снігуроньки, й у цьому вигляді збираються скоїти багато злочинів. Але як же дивуються і радіють ці двоє, дізнавшись, що смішний дідок є справжнім Дідом Морозом.
З фальшивими і справжнім дідами морозами пов'язано багато кумедних ситуацій. Як то, наприклад, справжній Дід Мороз не може бути без шуби, тому, якщо ту шубу з нього зняти, то під цим одягом буде інша шуба. І так до безкінечності.
У цій казці є приклад доброго, розумного, спостережливого міліціонера, який не забув свої дитячі мрії.
І дуже важливо, що хороші люди відрізняються від поганих не тільки своїми вчинками, оскільки вчинки – наслідок, а вірою в диво і бажаннями, бо справжній Дід Мороз приносить подарунки тільки тим добрим дітям.
А ще у цьому творі є класний кіт із дівочим іменем.
Ось тільки короткий чарівний номер виклику Діда Мороза я б не поспішала набирати, бо так із рахунку можуть зникнути усі гроші.

Висновок: Це добра, весела, пригодницька казка про Новий Рік і дива, які можуть відбуватися під час свят.

Наталія Дев'ятко

Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.

Немає коментарів:

Дописати коментар