четвер, 24 січня 2019 р.

Андрій Курков «Маленьке левеня і львівська мишка»


Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – до 7 років
Жанр – казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - не справило особливого враження


Андрій Курков. Маленьке левеня і львівська мишка. – Л.: Видавництво Старого Лева, 2014. – 36 с.

Казки про тварин завжди популярні серед дітей. Особливо, якщо це казка, присвячена якомусь місту і може використовуватися для його піару. Не стала винятком і казка "Маленьке левеня і львівська мишка". Тут аж дві прив'язки до "левів", але коли починаєш читати твір, одразу бачиш, що дія могла б відбуватися будь-де.

Твір не має якоїсь естетичної незвичайності і пізнавального компоненту. Це дуже проста історія з гарними малюнками. Часом мені здавалося, що сама історія була вигадана під малюнки. Це приклад книги, яка б навряд колись була надрукована за авторства іншого письменника. Від того твір не стає гіршим, але тенденція очевидна.
Маленьке левеня з родини циркових левів опиняється на вулиці Городецькій, хоча може вибігти на будь-яку вулицю, бо в тексті немає жодного маркера, що це саме та вулиця у Львові. А шкода, на цьому полі можна було б гарно зіграти, додатково розповівши маленькому читачеві про місто.
Маленьке налякане левеня зустрічає маленьку мишку, яка полюбляє каву. Так, справді, що б іще могла любити мешканка Львова? Не пиво ж! Але цей міський стереотип також достатньо не обіграний і подається, ніби так і треба. Не забуваємо, що книга для дошкільників, і всіх цих дорослих стереотипів у дитини немає.
Навпаки, миша каже, що каву п'ють, "щоб на вулиці було сонячно" (С.17), а це дуже дивна логіка.
Традиційно миша боїться котів, левеня її захищає і чарівним чином виростає до нормальних розмірів, бо за логікою твору від страху зменшуються, а завдяки сміливості ростуть. Щось у цьому є, але якось мені було малувато в тому психології, а прямолінійна моралістичність нині вже на дитину не діє.

Висновок: Одним словом, книга непогана і нічого шкідливого у ній немає, але особливого враження не справляє. Особисто мені найбільше були цікаві малюнки – ось вони справді заслуговують уваги.

Дарина Пилипенко


Інші думки про книгу:
Христя Венгринюк "Маленьке левеня і велика дружба" - http://www.barabooka.com.ua/malen-ke-levenya-i-velika-druzhba/
"Курков написав дитячу казку про левеня та львівську мишку" - http://starylev.com.ua/news/kurkov-napysav-dytyachu-kazku-pro-levenya-ta-lvivsku-myshku

Немає коментарів:

Дописати коментар