понеділок, 5 листопада 2018 р.

Ольга Рєпіна «Діткам на дрімки»


Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – 5-10 років
Жанр – казки
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - добре



Ольга Рєпіна. Діткам на дрімки. – Дніпропетровськ: Журфонд, 2014. – 24 с.

Невеличкий збірник казок «Діткам на дрімки» дуже гарно проілюстрований. Можна сказати, що не лише кожний малюнок ілюструє казку, але і кожна казка є поясненням до малюнку.

Незвичайністю цих казок є те, що вони написані для дітей з особливими потребами. Головна функція цих маленьких текстів – реабілітаційна. Психологічно вони вивірені, оскільки авторка є професійним практикуючим психологом, і можуть використовуватися для соціально-психологічної адаптації при роботі з такими дітьми.
Це різновид арт-терапії або казкотерапії, які нині стрімко розвиваються. Кожний твір образний, яскравий.
Але перейдемо безпосередньо до семи казок збірника.
В «Історії синього чайника» розкривається проблема потрібності речей людям. Протиставляються два чайника – синій і червоний. Синій служить людям вірою і правдою, червоний – самозакоханий і вередливий піжон. Так само і з людьми.
В оповідання «Оленятко» головний герой хоче бути добрим для всіх, нікому не заподіювати зла. Але це гарне прагнення в реальності неможливо втілити в життя. Тому оленятко з необережності наступає на лапку жучку, який каже малому, що той великий і злий.
Ця подія дає оленятку досвід: неможливо бути другом для всіх. Важливе інше – «у світі повинні існувати повага, щирість і доброта» (С.8).
Третій твір «Медогляд» за стилістикою випадає з казкового ряду. Школярів привели на огляд до стоматолога, але важливим у цій історії є незвичайне ім’я батька вчительки – «Африкан». Головний герой твору теж хоче мати таке оригінальне ім’я, навіть не уявляючи, як можуть задражнити за подібне.
Оповідання «Горобці та малина» про жадібних горобців, які переймаються, що людина збере всі ягоди на їхніх кущах.
Твір «Кошеня» найбільше схожий на реальну історію. Маленьке кошенятко, знайдене на вулиці, дуже швидко почало відчувати себе господарем у домі.
Останнє у збірнику оповідання «Курячий бог» найбільш пронизливе. Дівчинка знаходить на морському узбережжі багато черепашок і камінців, але один з них особливий – з дірочкою. Такі називають «курячими богами» і вважається, що вони дарують удачу.
Усім своїм друзям привезла з моря подарунки головна героїня, а особливий камінчик подарувала хлопчику на інвалідному візку. Закінчується твір цілком позитивно – для хлопчика зібрали гроші і вдало зробили операцію.
Твори у цій невеличкій книжці про вірність, взаємодопомогу, дружбу, співчуття, щедрість, доброту і милосердя.
Шкода лише, що книга така тоненька.

Висновок: Симпатичний і добрий збірник казок для малечі.

Наталія Дев'ятко


Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.

Немає коментарів:

Дописати коментар