вівторок, 17 січня 2017 р.

Дебра Дойл, Джеймс Д. Макдональд «Школа чародійства»


Категорія – фантастика, переклад
Вік основної аудиторії – 10-15 років
Жанр – пригодницьке фентезі
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - дуже добре



Дебра Дойл, Джеймс Д. Макдональд. Школа чародійства. – Х.: Ранок, 2004. – 160 с.

Дивлячись на хлопчика на обкладинці книги, яка називається «Школа чародійства», одразу думаєш про Гаррі Поттера. Але у випадку цієї книги таке упереджене ставлення буде помилкою. Причиною тому є не лише час створення книги – вона була написана раніше за Поттера. Цей твір зовсім про інше, і він іноді значно серйозніший і темніший за цикл про Гаррі Поттера. Ця книга перша з шести у циклі.

Рендал – юний лицар, який несподівано усвідомлює, що його просто таки тягне до чарівництва. Вогненна вистава мандрівного чародія настільки захоплює його, що хлопець готовий іти на край світу, аби стати чарівником.
Але ніхто не кличе його за собою, не дає зрозуміти, що він обраний, не показує, що чарівництво править світом. Навпаки ледь не весь світ суперечить його пристрасному бажанню і наче каже: «Ти не чарівник, чародійство не для тебе, зупинись, повертайся додому, де тобі буде добре, а твоє життя залишиться зрозумілим».
Майбутнє чарівника може бути безрадісним, і про це Рендала попереджають з самого початку:
«– Протягом більшої частини життя чарівної сили тобі вистачатиме лише на те, щоб не накликати на себе лихо. Ти будеш потерпати від голоду частіше, ніж відчуватимеш ситість. Ти проводитимеш більше часу в повних небезпек мандрах, ніж у безтурботному житті під надійним дахом. Може статися, тобі вдасться вижити й зустріти старість сивобородим і сповненим мудрості. Але якщо й так, то більшість твоїх друзів помруть задовго до того часу» (С.17-18).
Велику волю і щире прагнення потрібно мати, щоб змінити свою долю і повірити у новий, непевний шлях. За свою долю треба боротися і багато працювати, щоб бути гідним її. І хоча книга фентезійна, але ця проблема вибору свого шляху актуальна для всіх підлітків.
Нікого не попереджуючи, Рендал залишає замок Доун і йде слідом за мандрівним чародієм Медоком, який не одразу погоджується взяти хлопця з собою. Це вже потім стає зрозумілим, що Медок відчув у Рендалі велику магічну силу і передбачив, що хлопець піде за ним. Та й сам Медок є одним із найсильніших чародіїв свого часу, він магістр магії і Регент чарівної школи.
Разом Медок і Рендал прямують у місто Тарнсберг, де й знаходиться Школа чародійства.
На шляху до Тарнсберга їм зустрічаються розорені селища і витоптані поля. Багато людей гине не своєю смертю. У Брисландії немає короля, який міг би навести лад, і тому всі лицарі і лорди живуть в очікуванні війни. Колись це має скінчитися, але поки біді не видно кінця. Нині ж чарівників можуть боятися, але мало хто поважає. У чарівному світі живуть ельфи, духи стихій, привиди і демони. І якщо поки ельфи не показуються, то із демонами Рендалу невдовзі доведеться зустрітися.
У книзі дуже добре розкривається соціальний аспект, що проявляється не лише у побаченому під час подорожі. Рендал вчиться у школі чародійства безкоштовно, тому вимоги до нього дуже суворі, а ті, хто платить за навчання гроші, можуть знаходитися у школі стільки, скільки зможуть платити. А такі, як Рендал, часто не мають другого шансу, якщо не складуть якийсь іспит.
Медок дуже любить Тарнсберг, та Рендал далеко не одразу розуміє, чому саме. Це місто живе, і відчувати це починаєш, коли воно тебе приймає, коли перестаєш думати, що ти там зайвий, і віриш у свій шлях.
А повірити у себе складно, особливо коли за своїм початковим рівнем ти значно нижчий за інших учнів. Чарівна школа – надзвичайне місце, та аж ніяк не привітне: спочатку треба довести, що ти гідний тут бути. Перше випробування, яке проходять ті, хто хоче навчатися у Школі чародіїв, – випробування болем і страхом. Випробування відбувається завдяки чарівництву і видінню, але усі емоції і відчуття справжні. Хлопець це випробування проходить, та воно лише перша сходинка до мети.
Навчання чарівництву дається Рендалу дуже важко, у нього практично немає підготовки, хлопцю набагато складніше, ніж усім іншим, а випробувальний термін проходять одиниці. Багато чому Рендал вчиться лише тому, що деякі заклинання просто необхідні йому у житті. Та й шкільне життя аж ніяк не солодке: весь вільний час присвячуєш навчанню і тренуванням, на спілкування майже не залишається сил і часу. Навіть із сусідом по кімнаті колишньому лицарю не пощастило. Але у Рендала є друзі: красуня Ліз, юний менестрель і акробатка, якій хлопець допоміг врятуватися від розлючених людей; і ще чарівник Ніколас.
Одне з головних питань, яке вирішується у цьому творі: «Яка користь з таланту, якщо не можеш його розвинути?».
У кожного з героїв є свій талант, але якщо Ліз вже змогла опанувати свій дар, і її піснями захоплюються, то Ніколасу і Рендалу зробити це набагато складніше. Рендал навіть іноді потай заздрить подрузі.
Хочу звернути увагу, як ненав’язливо у цьому творі пропагується читання. Якось Рендал запитав:
«– Чарівники мають багато читати?
– Я ніколи не зустрічав таких, які б не читали, – відповів Медок» (С.16).
Так само ненав’язливо показується і важливість навчання.
Надзвичайно тонко і правдоподібно у цій книзі змальований особливий світогляд чародіїв. Чарівники не користуються металевою зброєю, це суворо заборонено, тому Рендалу доводиться повністю перекреслити своє лицарське минуле, щоб лише спробувати вступити до чарівної школи.
Ще одним непорушним правилом є те, що чарівники завжди кажуть правду незалежно від обставин. Вважається, що брехня відбирає чарівні здібності. Заборона користуватися зброєю також є символом, що «справжній чарівник ніколи не зажадає володарювати над усім світом» (С.104).
Але минулий досвід також впливає на сьогодення. Загартування духу дуже важливе для лицаря, набуті вміння допомагають Рендалу і в чарівництві, яке постійно перевіряє, наскільки сильна твоя воля. Рендалу часто доводиться робити вибір, і з кожним разом вибирати все складніше і складніше, бо від його вчинків починають залежати життя і долі інших людей.
Окрім того, Рендал має незвичайний навіть для чарівника дар – ходити між світами, але користуватися ним навчитися ще складніше, ніж чарівництву. Часто цей дар проявляється сам собою у сновидіннях, які пояснюють сьогоднішнє й у вигляді складних образів попереджують про майбутнє. Чарівникам не сняться порожні сновидіння.
Одним із головних героїв книги є надзвичайно талановитий і сильний чародій – магістр Лаерг. Він незалежний від усієї школи, його бояться і поважають всі учні, і тому ще дивніше, що цей майстер обрав Рендала своїм учнем.
Та чи принесе це користь хлопцеві?..
Але талановитий чародій так само здібний й в учителюванні, і під його керівництвом здібності Рендала починають розкриватися дуже швидко. Він перший побачив, що цей хлопець підсвідомо обирає найскладніший шлях для втілення закляття. І таке враження, що йому судилося вчитися і страждати більше за інших, навіть його іспити на порядок складніші за ті завдання, які виконують інші учні. І в тому немає злого умислу вчителів, просто так складається життя.
Учневі потрібно повірити в себе, бо Рендал розуміє, як мало знає і вміє, тому інколи губиться, думаючи, що не здатний щось зробити. Пошук внутрішнього спокою та упевненості також дуже актуальний для становлення особистості. І саме магістр Лаерг зміг пробудити цю упевненість, яка поступово зростає в серці хлопця.
Цікава істина, яку відкриває хлопцеві Лаерг:
«Але якщо ти збираєшся оволодіти цими найбільш потужними чарами, то маєш спочатку практикуватися на нижчому рівні, використовуючи інструменти, призначені для рівня вищих» (С.114).
Можливо, це і є секрет майстерності одного з найвидатніших чародіїв свого часу?
Не всі заклинання можна довірити паперу і книжкам, найважливіші передаються від учителя до учня, тому дуже важливо, хто тебе вчить. Важко правильно обрати вчителя, але ще важче зрозуміти, що вибрав не того наставника і відмовитись ділити з ним його шлях. І про такі складні філософсько-психологічні речі також ідеться у цій пригодницькій книзі.
І прагнення владарювати теж є важким випробуванням і тою злою силою, яка може непомітно оволодіти чародієм. І чим сильніший він, тим більше накоїть лиха.
Якщо магія найвищого рівня має за свою основу насилля, то Рендал сумнівається, що хоче нею займатися. Це відрізняє його від інших, і не лише від деяких чарівників, бо така його поведінка і самоусвідомлення за певних умов стануть кісткою в чиємусь горлі. Це починаєш відчувати вже у першій частині, ніби сам отримав трохи дару передбачення.

Висновок: Цікава і насичена подіями пригодницька історія, де небагато чарівництва, але гарні психологічні ліній. Головний герой дорослішає, і хочеться дізнатися, що буде далі з ним у такому непростому житті.

Яна Стогова

Ми поки не знайшли магазини, в яких нині можна купити цю книгу, але вона є у бібліотеках.

Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли і відгуків.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар