понеділок, 26 жовтня 2015 р.

Валерія Ярош «Королівство в небезпеці»


Категорія – фантастика
Вік основної аудиторії – 7-12 років
Жанр – пригодницька казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту – добре


Валерія Ярош. Королівство в небезпеці – К.: Зелений пес, 2008. – 112 с.

Що буде, якщо тебе закине в інший світ? А світ той під боком – на пустищі, яке поросло кульбабками. Так легко туди потрапити: варто лишень поглянути через чарівне скельце, знайдене випадково.
Та чи випадково? У казці нічого випадкового не буває.
Дівчинці Іванці десять років. Вона кмітлива, цікава і смілива. Бо інакше, як розуміти її прагнення не лишати королівство, в якому має розпочатися війна.
Як і в кожній подібній казці, є добро і зло. Добро – це Країна Кульбаб з її кумедними мешканцями, химерним королівським палацом, вуличками, мощеними жовтим каменем, домашніми комахами та іншими дивами.

Править королівством Сивоборід П’ятдесятий, й Іванці «пощастило» опинитися у королівстві у той день, коли йому оголосили війну. Асфальтове королівство є споконвічним ворогом природи, і тому кожен його король надсилає ультиматум й одразу переходить кордон. Загарбники нищать все на своєму шляху, перетворюючи природу на сіру асфальтову пустку. У них навіть книжки та одяг асфальтові! Жах!
Ось як звучать рядки з цього ультиматуму:
«...все одно сірість мусить перемогти, а всі ці нікчемні квіточки, листочки та струмочки ми закотимо асфальтом! Це буде справжній порядок! Усе стане однакове, гладеньке, рівне та симетричне» (С.28).
Але у Королівства Кульбаб є таємна зброя, завдяки якій її мешканці відбивали атаки загарбників усі попередні рази: коли борода короля дозріває, з неї, мов зі справжньої кульбабки, злітають чарівні пушинки, які виконують добрі бажання. Ніякому злу не здолати тої сили. Та цього разу королівська борода не встигла дозріти, й подарувала лише одну пушинку, яка обрала Іванку.
Тепер саме від цієї дівчинки залежить доля королівства. Від її сміливості і волі. А це складно, коли проти тебе такі сильні вороги.
Дорога до Самотньої вежі – серця ворожого королівства – лежить під землею, а тоді через Велику Асфальтову рівнину, Залізний ліс і Гарячі гори. І на цьому шляху небезпеки чатують на сміливців на кожному кроці.
Хоча Іванка іде на ворожу територію не сама: разом із нею подорожують міністр Прозорості Ранкових Рос і міністр Пилку і Нектару, їздова бджола і симпатичний павучок. Але наприкінці Іванці доведеться самій боротися з Асфальтовим Королем, використовуючи весь свій розум і хитрість.
Типове протистояння природи і бездумної «цивілізації», та у цьому казковому варіанті віриш. Віриш у небезпеку від загарбників і сміливість маленької дівчинки та її друзів, які, ризикуючи життям, несуть у серце Асфальтового Королівства насіння кульбаб, яке може прорости крізь мертвий асфальт.

Висновок: У цій казковій історії гарно поєдналися світоглядна філософія і небезпечні пригоди.

Маргарита Крук

Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар