четвер, 9 квітня 2020 р.

Валерій і Наталія Лапікури «Мурро і Гавчик. Загадка собаки Баскервілів»



Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – 5-10 років
Жанр – дитячий детектив
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - дуже добре



Валерій і Наталія Лапікури. Мурро і Гавчик. Загадка собаки Баскервілів. – Х. : Талант, 2016. – 128 с.

Якщо ви скучили за котом детективом Мурро і його помічником псом Гавчиком, з якими постійно трапляються усілякі пригоди, то ця книга вас не розчарує. Цього разу наші нерозлучні друзі допомагають вже у першій історії загубленому кошеняті, а для того треба застосувати дедуктивний метод. Де плаче дитина, звідти і втекло перелякане звірятко. І це дівчинка, судячи по гарному бантику на шиї малюка.

Зможуть вони поставити на місце горобця-брехунця; розгадати загадку місцевої собаки Баскервілів (люди люблять усілякі жахлики вигадувати, аби не сумно було) і хто бешкетує на подвір’ї і в домі, перекладаючи провину на домовика і вештиць. Усілякі духи навпаки підтримують добрих людей і наших розумних детективів. Вони всі разом, тому і перемагають.
Забрідає до їхнього краю і загадковий йеті, який насправді виявляється ведмедем-ласуном меду.
Поблизу живуть привиди, і коли військовим довелося змінити маршрут до полігону, вони такої нагоди пропустити аж ніяк не могли. Як же хотів відібрати собі танк привид вбитого німця... А люди ж невидимого і невідомого лякаються! Навіщо у цій історії танки? Мурро легко знаходить пояснення: малого собаку не ображають великі, бо знають, що за нього заступиться дорослий Мурро. Так і зі зброєю: якщо вона у тебе є і ти вмієш нею користуватися, бо без людей танки – звичайний металобрухт, то недоброзичливці триматимуться подалі.
А яка чудова історія про кавоварку – нову іграшку хазяїна Мурро! Не лише кіт любить запах кави, але й... удав. Та він чужий, порядок силою і страхом хоче наводити. Навіщо такий порядок, коли всі і так живуть мирно? Добре, і коли є миші, якщо вони не шкодять, бо на їхнє місце прийдуть щури; а завдяки горобцям на деревах навесні значно менше гусені. Ото дістанеться шантажисту від кмітливого Мурро!
Ще з цього збірника ми дізнаємося, що Мурро не один такий особливий у своїй родині. У нього була надзвичайна бабуся Багіра, дуже схожа на пантеру з мультфільму про Мауглі. Свого часу вона воювала зі щурячою мафією і дуже добре розумілася в людях, чим користувався її люблячий хазяїн, який любив свою чорну кицьку. І вона в боргу за цю любов не залишилася, одного разу врятувавши свого господаря від крадіїв, які хотіли позбутися свідка їхніх злочинів. Багіра встигла після того попрацювати патрульною кішкою – перебігала дорогу перед автівками, які перевищували швидкість, водії лякалися і починали поводитися обережніше. Ризикована робота у сміливої кицьки...
Погані люди з’являються в селищі і за часів Мурро. Наприклад, мисливець, який хоче полювати у заборонений час, коли у звірів малі дитинчата. Або "неправильні грибники", що ночують у лісі і через біноклі роздивляються селище, а ще вони злі і між собою такі слова використовують, що їх у пристойний дім не пустять. Якраз ці грабіжники і поклали оком на їхню сільську ощадну касу.
До Мурро навіть миші по допомогу звертаються, коли у тому виникає потреба. А що робити, якщо твій друг хом’як досі з нірки не виліз, аби погрітися на сонечку? Точно щось трапилось.
Але не всі миші дотримуються угоди, і мале нахабне щуреня дозволяє собі навіть смикати кота за хвоста. З цим нахабою та його щурячою бандою теж треба буде розібратися. На вигляд лінькуватий Мурро щурів не боїться і знає, як з ними впоратися, але в тому йому мають допомогти інші коти, бо з бандою не жартують.
Усе це добре, та Мурро треба і власне життя влаштовувати. Бо кому ж він про свої героїчні пригоди розповідатиме? Дітей треба йому й онуків...

Висновок: Гарний збірник веселих історій для маленьких читачів, який сподобається і молодшим школярам.

Олена Кравець

Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.

Немає коментарів:

Дописати коментар