понеділок, 20 квітня 2020 р.

Тетяна Вікторова «Убрання з чарівної троянди. Подарунок старої кравчині»



Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – 5-10 років
Жанр – казки
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - дуже добре



Тетяна Вікторова. Убрання з чарівної троянди. Подарунок старої кравчині. – К. : Веселка, 2015. – 48 с.

До збірника увійшли дві казки "Убрання з чарівної троянди" і "Подарунок старої кравчині".
Перша казка є взірцем класичної казкової традиції, де двоє героїв знаходять своє кохання. Він типовий принц – це позитивний образ. Вона "не типова" дівчинка, хоча в європейських казках цей образ зустрічається не поодиноко.

Марта вдягається і поводиться як хлопчисько, їй незручно в сукнях, тому найчастіше її вбрання – мисливський костюм, а золотаві коси вона ховає від шапочкою. Ніхто в селі і, можливо, в усьому королівстві не може дорівнятися до неї у мистецтві стрільби з лука.
Плутанина "хлопчик-дівчинка" типова для класичної казки і для європейської літературної і драматичної традиції в цілому. Вона потрібна для того, щоб усі герої навчилися сприймати себе та інших такими, які вони є, цінувати справжні, глибокі почуття, що можуть часто бути цілком несподіваними.
Так відбулося і в цій казці. Марта лише на вигляд буває схожою на хлопчика, а серце у неї чуйне і добре, вона відчуває природу, любить ліс, в яком знає всі стежки. Тому не дивно, що дівчина пожаліла сина чарівниці у подобі птаха і випустила його замість того, щоб віднести батькові-мисливцю. За порятоване життя героїня має отримати нагороду. І нею стає пропуск до саду чарівних троянд, які чарівниця перетворює на дивовижні сукні.
Марта рятує життя і принцу під час полювання, коли того ледь не вжалила змія. Принц вдячний за порятунок і хоче, щоб "цей хлопчик" навчав його. Мати наставником дівчинку він навряд погодиться, а родині дуже потрібні гроші. Ось Марта і вирішує грати роль "вчителя", не уявляючи, як далеко її ця гра заведе.
Головний конфлікт у цій казці не між поганими і добрими, а між дружбою і коханням. Коли принц побачив Марту у чарівній сукні, то сам закохався, дівчина ж давно відала йому своє серце.
Але ж як бути з "хлопцем", який за час навчання став йому справжнім другом? Неможливо роздвоїтися і залишити все, як є. І що буде, коли принц дізнається про вимушений обман? І чи можливе для них щастя?
Казка відкриває глибокі переживання обох героїв, подаючи їх так, щоб це було зрозуміло малій дитині.
"Подарунок старої кравчині" – теж чарівна класична казка.
У багатого купця було дві доньки-красуні: Старша Анна, зла, пихата і лінива, і молодша Луїза, яка мала добру і лагідну вдачу. Вони повні протилежності: старша постійно хотіла коштовних подарунків, молодша раділа всякому; старша цілими днями нічого не робила, крутилася перед дзеркалом і лаяла слуг, а молодша любила читати.
Якось до будинку купця прийшла стара кравчиня, яку хотіла вигнати Анна, а купець поставився до жінки шанобливо. Кравчиня подарувала Луїзі чарівну сукню, яка на добрій людині ставала неймовірно гарною, а так була схожа на простеньке сіреньке плаття. Реагує сукня і на емоції власниці: коли та радіє, стає яскравою, коли сумує – тьмяніє. Ця тканина дісталася кравчині від чарівниці, яка чомусь не забрала своє замовлення. Імовірно, чарівниця щось знала, тому залишила цю сукню у кравчині.
Звісно, Анну полонили заздрощі і вона вирішила будь-що заволодіти чарівною річчю. Але сукня вже змінила життя обох дівчат. У цьому вбранні Луїзу покохав молодий король, який вирішив пересвідчитися, чи настільки добра її обраниця, як про неї кажуть люди, і таємно влаштувався садівником у дім до купця.
Сюжет з перевдяганнями теж типовий для чарівної казки, бо це допомагає дивитися не на зовнішнє, а цінувати внутрішню красу людини. Луїза і молодий король досить легко пройшли це випробування, а от щодо Анни...
З нею не все так просто, бо на прикладі цього образу юний читач дізнається, наскільки легко може знищити себе людина, якщо піддається заздрості і злості. Щоправда, Анна не скоює таких страшних речей, як у деяких народних казках, але суть перетворення зрозуміла.
У цій книзі мені також сподобалися ілюстрації.

Висновок: Дуже гарний збірник із двох чарівних казок, які навчають бути добрими і цінувати внутрішню красу людини.

Дарина Пилипенко

Інші думки про книгу:
Анастасія Музиченко "Нові чарівні історії" - http://www.barabooka.com.ua/novi-charivni-istoriyi/

Немає коментарів:

Дописати коментар