четвер, 23 квітня 2020 р.

Ольга Пилипенко «Байки діточкам про Коська-домовичка»


Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – до 7 років
Жанр – казки
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - не справило особливого враження



Ольга Пилипенко. Байки діточкам про Коська-домовичка. Школа безпеки для малюків. – Х. : Віват, 2016. – 80 с.

Нині з'являється багато книг, в яких у казковій формі дітей навчають різним важливим правилам життя. Спільним для них усіх є наявність героя, який або виступає в ролі вчителя, або саме з ним трапляються всілякі неприємності. Переживаючи з героєм різні ситуації, дитина краще запам'ятовує, як треба і як не варто поводитися.

Ця книга саме така. Головний герой у ній – бешкетник Коська-домовичок, а всі ситуації пов'язані з безпекою для життя.
Книга максимально наближена до реальності. Кося живе в літній кухні з батьками, які ходять "на роботу": "прибирають хазяйську (тобто велику) і ще сусідні хатини, покинуті домовиками, й отримують за це смачний обід" (С.9).
Подібна робота "за їжу" дещо бентежить дорослих читачів, та спишемо це на умовність цієї казки.
Поки батьки на роботі, Кося грається. Й оскільки у Великій Хаті йому значно цікавіше, то і неприємності з ним трапляються здебільшого саме там.
"Реалізм" урівноважується чарівництвом. Наприклад, коли Кося поліз до чужої шафи, то з пляшечки, яка його зацікавила, бо він думав, що там смачний узвар, виліз злий джин. Навчаючись прибирати за допомогою пилососу, Кося бореться з капосним Пороховиком, та наводить ще більший безлад. Друга пригода – на кухні з холодильником і пічкою. Там Кося влаштував пожежу, випустивши з пічки Перелесника, якого довелося долати Водяникові. Знову безлад, який треба виправляти батькам Косі.
Аби зустрітися з Водяником, Кося без дозволу батьків мандрує до лісу. Шляхом туди він переходить дорогу, де на великій швидкості ганяють "Кощіїві лімузини" – це "ковані залізом скрині" (С.39). На тій трасі ще їздять "ступи з бабусями ягусями", "мітли з бабцями-вершницями" і "вовки-перевертні з пасажирами на спині", а Соловей-розбійник працює регулювальником (С.41) – повний набір з російських казок. На тій дорозі згинув м’ячик Косі, а малий влаштував кілька ДТП.
Дорогою до Водяника Кося забрідає на болото, піддається чарам Переплута і малого ледь не затягує у трясовину. Добре, що йому допомагають Болотяник з онучатами-Потерчатами. Іншою доброю онукою є Мавка, онучка Лісовика, з якою наприкінці грається Коська.
Та на болоті неприємності не закінчилися, бо малий з’їв "заячої капустки" і сам перетворився на зайця. Небезпек у лісі набагато більше, ніж вдома.
Наявні й впливи на текст масової культури. Наприклад, Чугайстр, брат Лісовика, який зайняв перше місце на танцювальних змаганнях "Танки з лісунами" (С.67), – це відверте запозичення з масової культури.
Вогонь, вода, пил, дух, що живе у холодильнику, та інші анімовані персонажі зі своєю вдачею – все це робить книгу близькою до мультфільму.
З плюсів цієї книги насамперед хочу відзначити цікаву, живу мову персонажів.
Та є ще зауваження. Хоча у творі багато фольклорних персонажів, дивним для мене було те, що, на думку авторки, всіх домовиків іменують "Бабайками" (С.7), та Кося має ще одне, "не паспортне" ім'я, бо ставив ноги косо, і це було дуже кумедно.
Варто було б одразу визначитися, для чого цей твір: щоб навчити правилам життя, чи щоб позбавити страхів перед "бабайками". Відповідно до чого тексти були б абсолютно різні.
Те саме стосується і майже всіх міфологічних персонажів, які змальовані зовсім не в казковій і не в міфологічній традиціях. Є й цілком вигадані істоти, наприклад, Місяцеріг.
Наприкінці кожного розділу, який є завершеною казкою, вміщено реальні правила безпеки, які має засвоїти дитина після читання або прослуховування казки: як поводитися вдома, на дорозі, в лісі і на болоті та близько води.
Книга навряд буде сприйнята дитиною без допомоги дорослих.

Висновок: Не можу сказати, що цей збірник казок мене особливо вразив. У ньому немає великої художньої цінності, проте у вмілих руках когось із дорослих він добре виконає свою виховну функцію.

Дарина Пилипенко

Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.

Немає коментарів:

Дописати коментар