четвер, 23 квітня 2020 р.

Діана Мельникова «Розбишацький детектив»


Категорія – реалізм
Вік основної аудиторії – 10-15 років
Жанр – пригодницький детектив
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - добре



Діана Мельникова. Розбишацький детектив. – К. : Фонтан казок, 2017. – 208 с.

"Розбишацький детектив" – гарна назва, виникає багато асоціацій, пов’язаних з пригодами і небезпеками. А коли до того всього ще й детектив додається, то взагалі очікуєш на щось неймовірне.

І неймовірне починається з першої сторінки – сучасні школярі збираються... в історичний музей. Леся і Сергій на прізвисько "Сер" (за велику любов до цього слова при звертанні) йдуть дивитися на старовинний княжий меч, якому понад тисячу років. Вважається, що зброя належала князю Святославу Хороброму. Це велика цінність, на яку одразу зазіхнули лихі люди.
У реальності на початку минулого століття у Дніпрі знайшли п’ять таких мечів, але за часів Другої світової війни вони були втрачені.
Де крадіжка, там і детектив. Але саме підліткам поталанило опинитися у потрібний час й у потрібному місці, щоб стати частиною цієї карколомної історії.
Леся плюс Сергій – це стихійне лихо, непросто ж прізвище дівчинки – "Дика", і, найімовірніше, це вони "розбишаки", а не ті лиходії, що поцупили спочатку княжий меч, а тоді старовинний кинджал. І хоча Сер постійно кепкує з дівчини, та вона не ображається, бо це їхній стиль спілкування, і завжди може відповісти в тому ж тоні. Завдяки цьому у творі багато кумедних моментів. Битися ці двоє теж вміють, особливо хлопчик не думає, перш ніж дати здачу. Та й Леся... Вона ж дівчинка, а поводиться "як хуліганка" (С.115), і може відлупцювати кривдника портфелем, особливо коли той тузить її друга.
Це ж треба було додуматися – полізти на дах покинутого недобудованого торгівельного центру. Спочатку просто так, а тоді щоб допомогти кажану приєднатися до своїх родичів, які облюбували "заброшку". Я сама люблю кудись лазити, тому із завмиранням серця слідкувала за цими двома. І хай хтось лише спробує сказати, що така пригода "не педагогічна"! Так, не педагогічна і небезпечна, але це пригода! Головне – не забувати про обережність і бажано мати союзників серед дорослих, які зможуть тебе прикрити в разі чогось перед батьками.
Але ці двоє не просто розбишаки. Сер майже професійно займається спортом, грає у баскетбол. А Леся грає на скрипці, вона ще й читайка, без книг жити не може:
"Як добре, що сьогодні п’ятниця. Значить, можна тихцем читати перед сном донесхочу. Я страшенно люблю читати, особливо пізно ввечері, коли усі вдома ляжуть спати. Ніхто вже точно не відправить у магазин, а тим паче не відірве від книжки саме тоді, коли там найцікавіше місце, і не змусить мити посуд! Щоправда, батьки й читати так пізно не дозволяють. Раніше постійно стежили, щоб я лягала, коли їм захочеться. Тоді я вирішила читати під ковдрою з ліхтариком. Але й тут мене викрили!" (С.16).
Батько не тільки ліхтарик, але і смартфон у неї забрав, щоб екраном не підсвічувала. Гармонійно розвинута дитина. І кажана вона спочатку злякалася через його несподівану появу, а він то насправді такий маленький і сам переляканий.
Кажан – не єдина тварина у тексті. Там ще епізодично з’являється розумна ворона Моніка. Вона справжня зірка і винахідниця. Це ж треба: накидати у пляшку всякого дріб’язку, щоб вода піднялася, і розумниця могла напитися! Але навіть найрозумніша ворона не може врятуватися від людської злоби: хтось, мабуть, для розваги, підбив їй в парку крило. Якби добра дівчина з магазину для тварин нею не опікувалася, всяке могло б статися.
А ще ми дізнаємося, що ворони не нападають на людей без причини, запам’ятовують обличчя і мстяться своїм кривдникам. Ці птахи раціональні і логічно мислять, підлаштовуються під людські винаходи, люблять розважатися. Це все так цікаво... Невже правда чи підглянутий збірний образ на Ютубі?
Згадують діти і минулі "подвиги" Сергія: захований у сумочку тітки вуж, "бо звивався", та пацюк, якого татові довелося виловлювати з пічки. Бурхливе було дитинство у хлопця.
Хоча насправді це гени. Дехто з їхніх близьких родичів полюбляв замолоду гуляти по дахах. Мама Марусі, їхня улюблена тітка Оксана, була справжньою пацанкою, лазила по дахах, деревах і парканах. А одного разу стрибнула з гаража, надивившись мультфільму про "Чорний Плащ". Якби не кучугура снігу, красивий політ закінчився б трагічно. А от коли тітка Оксана захопилася хімією, то й по деревах перестала лазити. Про її хімічні експерименти в школі, як то "ртутні" змії і неймовірні феєрверки на подвір’ї, щоб привітати улюблену вчительку хімії з днем народження, досі ходять легенди. Тож малим було в кого вдатися. Вона цих двох шибайголів, як ніхто, розуміє.
Дуже швидко ситуація стає майже не контрольованою.
– Лесю, – почала мама, – ти розумієш, як далеко все зайшло? Оці ваші з Сергієм пригоди. Якщо вже поліцейського приставили наглядати за тобою...
– Так, мамо, я буду дуже обережна.
– Сумніваюся, – сказав тато. – Ти, Лесю, з тих дітей, що по кілька разів сунуть пальці в ту саму розетку.
– Неправда! – запротестувала я.
– Добре, в різні розетки, – виправився тато, – але щоразу так само. Нічому ти не вчишся" (С.166).
Хочете трохи пожити таким життям?
Ці двоє друзів – дуже гарна пара, на прикладі якої пересвідчуєшся, що між хлопчиком і дівчинкою можливе не лише кохання, але й міцна дружба. І це найголовніше, чому навчає ця книга.
У творі багато ситуацій з життя підлітків, та детективного теж немало. Справжнє розслідування може зайняти стільки часу, що і на навчання не залишиться, а це вже недобре. Погоні, загадки, версії – все це ви знайдете на сторінках цієї книги, яка б стала дуже гарним фільмом для дітей.
А от чому люди стають злочинцями – непросте питання, і часто відгадка криється у дитинстві. Це тільки здається, що твій підлітковий вік – лише початок життя. Він основа майбутнього. А от що виросте з Лесі і Сергія, про те поки ніхто не знає, та навряд після всіх цих пригод вони залишаться просто розбишаками.

Висновок: Гадаю, ця книга сподобається шкільній аудиторії, а дорослі згадають свою молодість, коли і вони самі могли щось утнути або кудись влізти.

Яна Стогова

Інші думки про книгу:
Ольга Пуніна "Формула добра від розбишак" - http://www.barabooka.com.ua/formula-dobra-vid-rozbishak/
Микита Лукаш "Гайда на розслідування!" - http://www.barabooka.com.ua/gajda-na-rozsliduvannya/
Ксенія Близнець "Дитинство, що є не у всіх..." - http://bukvoid.com.ua/reviews/books/2018/01/02/091544.htm
Олеся Кізима "Діана Мельникова "Розбишацький детектив"" - http://chytay-ua.com/blog.php?id=741&lang=1
"Куди подівся детектив у "Розбишацькому детективі"?" - https://zik.ua/zmi/bbc/2017/11/14/features-41966235_87097
Юлия Горошко "Новi книжки для підлітків від українських видавництв. Частина 2" - https://promum.com.ua/chto-chitat/novi-knizhki-dlya-pidlitkiv-vid-ukrayinskih-vidavnitstv-chastina-2
Тетяна Петренко "Шість пригодницьких історій для читання та обміркування" - https://bokmal.com.ua/books/6-pryhodnytskykh-knyzhok-oseni/

Немає коментарів:

Дописати коментар