пʼятницю, 17 квітня 2020 р.

Тетяна Вікторова «Зачарований портрет»



Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – 5-10 років
Жанр – казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - дуже добре



Тетяна Вікторова. Зачарований портрет. – К. : Веселка, 2015. – 40 с.

Традиція розповідати казки дуже давня. Спочатку насолодитися такими оповідями могли дорослі, та вже пару століть казкові оповідки насамперед асоціюються з дитячою аудиторію. Розрізняють авторську і народну казку. Проте на сьогодні, на мою думку, коректніше говорити про стилістику казки. Вона може бути сюрреалістична (і зазвичай це далеко не найкращий варіант для дитячого тексту), повчальна, новаторська... Можна знайти дуже багато відмінностей між авторською стилістикою, національними особливостями. Впливає на казку і мода.

Та хай як би там не було, класична за стилем казка залишається майже вічною. Це досить простий стилістично, наповнений подіями і пригодами текст зі зрозумілою без зайвих пояснень мораллю. Такі казки можуть допомагати у вихованні, формувати моделі поведінки, стають гарним приводом для розмови між дітьми і дорослими щодо ідеї і теми твору тощо.
"Зачарований портрет" саме з таких казок, "класичний" за своєю стилістикою.
У творі кілька героїв. Насамперед це старий художник, який знаходить у покинутому будиночку портрет надзвичайно вродливої дівчини. У цьому образі уособлюється одночасно образ батька завдяки віку героя й образ творчої людини, яка заробляє на прожиття своїм талантом і є незахищеною перед "сильними світу цього".
Другий герой – це вередливий принц, який спочатку випросив у доброго художника портрет дівчини, а згодом вигнав майстра за те, що він намалював його "не гарним". І те, що художник дуже точно передав схожість вередливого принца, тільки розлютило юнака.
За законами казки за свій негідний вчинок принц отримує покарання, хоча цього не розуміє. Він закохується у чарівну незнайомку і хоче одружитися лише з нею, тому відправляється у подорож, сподіваючись знайти дівчину.
Знов-таки, за законом казки, герой ніколи не повертається з подорожі таким, яким залишив свій дім. Так відбувається і з самим принцом. Людина може змінитися лише тоді, коли починає рухатись, і мандрівка – найкраща нагода для таких змін.
Зустріч принца з чарівницею у подобі старої жінки і його нахабна, не шаноблива поведінка типові для класичної казки. Чарівниця знає таємницю живого портрету: "...розчаклувати дівчину зможе прекрасний добрий юнак, який покохає її усім серцем і, не замислюючись, ризикуватиме заради неї своїм життям" (С.13).
Самому принцу доведеться пройти багато випробувань, щоб стати гідним звільнити полонянку портрета. В особі інших людей він зустрінеться з усіма своїми вадами. А сам навчиться важко працювати від самого світанку до глибокої ночі, поважати інших, визнавати і виправляти свої помилки, захищати слабких, битися з негідниками, цінуватиме науки і навчання, радіти життю. Він на собі відчує принизливе ставлення багатих до бідних, бо дуже швидко перестане бути схожим на розніженого принца.
Наче у кривому дзеркалі, яке ще більше посилює його вади, він побачить сина маркіза: "Цей юнак був злим, підлим, дурним, ще й лінивим. Цілі дні він пропадав на полюванні, бив байдики і виснажував учителів своїм небажанням засвоювати науки" (С.16).
Завдяки цьому пихатому ледащу, якого за жорстоку вдачу ненавидять прості люди, в його житті багато чого станеться, бо юний маркіз перевершив принца. Наприклад, якщо принц наказав вигнати художника, то цей лінькуватий і злий хлопець ув'язнив художника з такої самої причини – портрет, на його думку, не відповідає оригіналу.
Усвідомлення власних вад – найважливіший крок до їхнього подолання й у казці, і в реальності. А от ким насправді виявиться красуня з портрету, буде несподіванкою не лише для закоханого принца.
Казка невелика за обсягом, але дуже наповнена подіями. Вона могла б стати основою для гарного мультфільму або невеличкого дитячого фільму.
У книзі цікаві, емоційні ілюстрації.

Висновок: Дуже гарний твір для дітей дошкільного і молодшого шкільного віку, який може сподобатися багатьом дітям.

Дарина Пилипенко

Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.

Немає коментарів:

Дописати коментар