понеділок, 23 березня 2020 р.

Юрій Винничук, Юлія Пилипчатіна «Перекладанець»



Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – до 7 років
Жанр – казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - погано



Юрій Винничук, Юлія Пилипчатіна. Перекладанець. – Харків : Фоліо, 2015. – 24 с.

Друга книга про Гоплю і Піплю – кулінарна. Чеберяйчики вирішили спекти пиріг-перекладанець. Але для того треба зібрати інгредієнти: борошно, мед, яйця, ягоди і масло. Нічого того у чеберяйчиків немає, тому книжка перетворюється у своєрідний квест пошуку продуктів.

Та разом із бажаними продуктами вони кожного разу отримують ще одного потенційного гостя. І чим ту юрбу годувати?
Качки, сімейство бобрів, водяник Пампаплюся, різні комашки і чарівні істоти, дивна чарівниця Гусялапка, яка живе у будиночку з карамелі і подорожує на Літаючій Сковорідці з пропелером на ручці... Дивлячись на цей перелік, мені неодноразово думалося, що з цими персонажами я вже зустрічалася, вони якісь надто типові для подібних книжок. І це безумовний мінус для будь-якої казкової історії.
Ще більша подібність відчувається при згадці про Страхітливу Страшенцію, яка живе на болоті і позичає чужі голоси. Про Того, Хто Кричить На Болоті, я вже читала в іншому творі...
Іноді чеберяйчики взагалі кажуть дурниці, наприклад, попрохали на пиріг у качки бодай одне яйце, з якого мало вилупитися каченя. Хоча проблема вирішується тим, що Качур вказує чеберяйчикам на покинуте гніздо: вчора яструб вполював водяну курочку.
Так само, як і в першій книзі, Гопля розумний, а Піпля не дуже. Наприклад, коли друзі вже зробили крем для пирога, то Піпля його з’їв, і новий крем вже готував Гопля. І так само Гопля постійно до нестями радіє, що вони «найкращі друзі у світі».
Та надалі починаються спекуляції щодо роздумів і філософії. Щоб показати абсурдність подібного, наведу фрагмент:
«– Як ся маєш, Піпле! Ти щось дуже задуманий. Певно, готуєшся до гостини?
– Привіт! Ще й як готуюся! Я ж мушу все обдумати до дрібних деталей: кого біля кого посадити, кого чим вгостити... Гопля на кухні порається, а комусь же треба й подумати. А думок у мене стільки, як бджіл у вулику.
– Це тому, що у тебе філософський склад розуму, – сказав Ясик, підморгнувши братику.
– Ти хочеш сказати, що з мене може вийти філософ?
– Якщо він у тебе зайшов, то коли-небудь і вийде, – засміявся Кутасик.
– Я вважаю, філософ сидить у Піплі від самого народження, – сказав Ясик.
– Справді? Ви так гадаєте? А не можете сказати, де саме сидить? Я б тоді постукав йому, щоб він за мене трішки подумав.
– Можеш постукати себе по голові, – порадив Ясик. – Тільки несильно.
– А чим стукати?
– Краще пальчиком. А якщо не поможе, буцнись об дерево» (С.17).
Як ви здогадалися, далі «філософ» Піпля бився головою об дерево, щоб розбудити філософа, який «стереже склад», повний розуму, щоб його ніхто «не поцупив» (С.18). Поки його не зупинив Гопля. Ось така, не зовсім українська, дурна літературна гра з «філософським складом розуму».
Окрім звичних героїв, в лісі живуть і досить дивні істоти. Наприклад, сімейство водяників дуже дивне, не зважаючи на те, що син у них вельми симпатичний. Один перелік того, чим вони харчуються, може викликати нудоту. Окрім того, ці істоти їдять мешканців ставка, і це для них нормально, хоча подібне є неприпустимим для дитячого твору.
Дуже дивний у сімействі водяників дідусь Брекекекс, який, ніби за радянською традицією, постійно скаржиться, що раніше все було кращим. І чомусь в україномовному тексті звідкілясь з’являється «майове пиво» (С.13), бо воно дозріває у травні.
Вирішення проблеми традиційне. Наприкінці друзі згадують, що з порожніми руками в гості не ходять, і всі їхні гості щось приносять із собою для спільного свята.
У книзі бракує малюнків. Їх значно менше, ніж у першій частині, а тексту набагато більше. Кілька разів траплялося по кілька розворотів без жодного малюнку. Натомість багато діалогів, порожніх як емоційно, так і за змістом.

Висновок: Ця книжка звичайна для творів «із сумасшедшинкою». Історій з подібними сюжетами мені трапляється нині досить багато.

Олена Кравець

Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.

Немає коментарів:

Дописати коментар