понеділок, 23 березня 2020 р.

Сашко Дерманський «Крамничка тітоньки Мальви»



Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – 5-10 років
Жанр – казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - дуже добре


Сашко Дерманський. Крамничка тітоньки Мальви. – Л. : Видавництво Старого Лева, 2014. – 56 с.

Різдвяні і новорічні історії в усі часи стояли у дитячій літературі окремо від інших казкових творів. Це час, коли трапляються дива, й іноді за одну ніч може бути змінена на краще доля. Але тоді ж темні сили усіма засобами заважають людям досягти чогось доброго, руйнують диво, оселяючи безвір’я в серцях, щоб отримати владу над світом.

Це класичний конфлікт, за яким будуються ледь не всі подібні історії. Але, оскільки цей конфлікт має архетипічну основу, кожного разу він отримує нове звучання.
Тітонька Мальва зі своєю чарівною крамничкою з солодощами з’являється в місті у найказковішу пору року – на Різдво. Вона добра чарівниця, яка множить у світі радість, і всі діти та більшість дорослих з нетерпінням чекають, коли до міста приїде чарівна крамничка зі смаколиками. Тітонька Мальва добра, вона творить дива.
З іншого боку – злий чаклун пан Крук. Він місцевий і має повно часу, щоб збільшувати у світі сум і підступно красти у людей радість життя. І на те є причина: понад усе він боїться смерті і ладен задобрювати її будь-чим.
Та якщо тітонька Мальва діє самостійно як вільна особистість, то пан Крук служить господині Мряці, уособленню небуття у казковому світі. Це принципова відмінність між чарівниками, яка повністю відповідає архетипній основі чарівної казки.
Для кращого втілення своїх задумів пан Крук створив ломбард «Закладушка», в якому за позичені гроші бере те, що людина ніколи не віддасть. Тільки з відчаю, коли думає, що їй більше нічого втрачати. І найбільше у своєму закладі пан Крук чекає на талановитих майстрів, що збільшують кількість світла і радості в світі. Розрахуєшся зі злим чаклуном, торкнувшись чорної магії, і втратиш усі свої добрі таланти, станеш сірим і невиразним, а міць господині Мряки збільшиться.
Якщо звідкись іде радість, на її місці оселяється сум, і позбутися його надзвичайно важко. Коли ж на терезах смуток переважає радість, з людьми відбувається дещо дуже лихе: вони перестають прагнути радості і ще більше занурюються у сум.
За неписаним законом такої казки, чарівники не можуть бути головними героями. І тут теж так: головний персонаж – хлопець Тишко, який мешкає разом зі своїм дідусем. Батьки Тишка померли, і хлопчик дуже сумує за тими, хто «подався у янголи», вони «працюють янголами» і з неба наглядають за своїм сином (С.5). Одразу хочеться додати, що, не зважаючи на цей релігійний мотив, релігія не має у творі яскравого прояву і прямо не допомагає у боротьбі зі злом, що робить казку ще цікавішою і ближчою до народних сюжетів.
Дідусь Тишка – талановитий казкар, справжній, який не тільки переповідає чужі казки, а й створює багато своїх, у нього є велика книга, куди казкар записує свої історії. Тому він є ласим шматочком для темних сил, йому загрожує найбільша небезпека від пана Крука. Так боротьба зі злом стає особистою справою Тишка.
Сам же хлопчик добрий, вміє ділитися, радіти, піклується про врятоване цуценя, яке називає Кучугуркою, і дуже любить свого дідуся, якого нізащо не покине.
Із завмиранням серця слідкуєш за пригодами героїв цієї книжки і все більше дізнаєшся про місто, в якому відбувається дія. Переживаєш, чим же все закінчиться, чи вистачить в останніх оборонців радості і добра сил на боротьбу з сірістю, чи не доведеться заради перемоги принести жертву...
У досить малу за обсягом повість вмістилося дуже багато подій, думок і смислів.
Ця казкова історія напрочуд європейська. Якби не знала, що її написано нині, то легко б повірила, ніби вона взята з товстого збірника народних казок якогось близького нам народу.
Окрім того, хочу звернути увагу на яскраві деталізовані ілюстрації. Вони просто розкішні.
Було б добре, якби ця казка мала втілення у мультфільмі.

Висновок: Це чудова різдвяна казка, яка буде цікава не лише дитині, а може бути прочитана й обговорена у родинному колі.

Наталія Дев'ятко

Інші думки про книгу:
Христина Содомора "Смачна різдвяна радість" - http://www.barabooka.com.ua/smachna-rizdvyana-radist/
"Літературний дайджест" (фрагмент) - http://bukvoid.com.ua/digest/2014/12/25/094602.html

 

Немає коментарів:

Дописати коментар