середу, 25 березня 2020 р.

Лариса Денисенко «Майя та її мами»


Категорія – реалізм
Вік основної аудиторії – 7-12 років
Жанр – проза
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - не справило особливого враження



Лариса Денисенко. Майя та її мами. – К. : Видавництво, 2017. – 64 с.

Про цю книгу багато говорили і сперечалися, тому ми теж вирішили її прочитати.
Перше, що кидається в очі, – це оформлення видання. Воно спрощене і навіть деінде карикатурне. Так, подібний стиль нині дуже модний, але якщо дивитися з точки зору формування естетики, то маю великі сумніви, що подібні малюнки будуть корисні дітям. На моє глибоке переконання, спрощення малюнку і його стереотипні образи відкривають шлях до дитини і для інших стереотипів, а це не добре.

Дуже важко визначитися з аудиторією книги «Майя та її мами». На вигляд – це видання для дошкільного (максимум молодшого шкільного) віку, на цю думку працюють і великі шрифти. Але подібна книга не буде цікава цій аудиторії через теми.
Якщо ж дивитися на видання з точки зору тем, що потенційно можуть бути цікаві школярам у середній школі , то одразу починає бентежити її оформлення. Також великим мінусом видання є відсутність сюжету.
Головній героїні, від чийого імені і ведеться оповідь, десять років. Майя розповідає про життя своїх однокласників та їхні родини.
Серед знайомих Майї є «діти з пробірки» (читачам навіть розкажуть у цьому фрагменті про донорську сперму); дівчинка, чия мама поїхала на заробітки в Австралію, а батько одружився з іншою жінкою, яка добра до чужої дитини і тому не може називатися мачухою; в іншої дівчинки замість батька вітчим; дівчинка-переселенка з Луганська, де «зникають люди», бо йде війна, так зник їхній татко; а в іншій родині татко теж «зник», просто покинув рідних і пішов; інший переселенець-однокласник вже з Криму (тут бачимо відступ про вигнання татар з Криму за радянських часів); у ще одної дівчинки мама померла; в іншої мама працює в Італії, батько у Великій Британії, тому дівчинка живе з бабусею; в одного хлопчика в батьків забрали батьківські права, і деякий час він пробув в інтернаті, тоді його опікуном став чоловік, який любить мандрувати і дбає про хлопця; двоюрідні брат і сестра, що дружать від народження, і в чиїх родинах багато проблем, бо батьки розлучилися; ще одного хлопчика покинули обоє батьків...
Є серед друзів Майї білоруска Аксана, кримський татарин Райс; ром Петро, що живе за законами ромського роду; моноброва Раїса (це коли брови зрослися) та інші. У самої ж Майї дві мами, а дівчинка народилася від «секретного донора». І це остання історія у цій книзі, тому вона запам’ятовується найкраще.
Проте, прикро, що жодна з історій не має логічного розвитку, психологічно вони теж не прописані. Це просто перелік, якими бувають діти і в яких родинах вони можуть жити. Не більше.
І ще дуже дивує, що в книзі немає жодної родини без проблем або просто традиційної.
Також досить умовною є «дитяча мудрість» головної героїні. Начебто оповідаючи про життя, вона постійно намагається повчати читача. І навіть коли Майя каже «правильні слова» про любов і взаємоповагу, щиро кажучи, їй не дуже віриш.
А от деякі моменти у книзі відверто дивують. Наприклад, на самому початку:
«Ще нас накриває «транда»! Це слово вигадала наша вчителька пані Юлія. Транда буває, коли ми вередливі, сонні й нічого не хочемо робити :) З вами таке трапляється? Щоби здолати «транду», треба більше всміхатися, жартувати й розповідати цікаві історії – страшні або смішні» (С.3).
Ні на що далі це не впливає, а «вигадане слово» залишає неприємний присмак у читачів.
Прочитавши цю книгу, перше, про що я подумала: «І що з того? Навіщо я все це читала?»...

Висновок: Як на мене, ця книга – не художня література. Видання більше схоже на додатковий матеріал, щоб проілюструвати під час бесіди, що всі люди різні.

Олена Кравець

Інші думки про книгу:
«Майя та її мами»: розмаїті моделі сімей - http://bukvoid.com.ua/digest/2017/03/09/104519.html
Iрина Гищук "Майя та її клас" - http://www.barabooka.com.ua/majya-ta-yiyi-klas/
Анастасія Москвичова "Майя, дві її мами і сімейні цінності: чим особлива нова книжка Лариси Денисенко" - https://www.radiosvoboda.org/a/28431465.html

Немає коментарів:

Дописати коментар