пʼятницю, 24 січня 2020 р.

Олесь Ільченко «У кого ріжки кращі»



Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – до 5 років
Жанр – казки
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - не справило особливого враження


Олесь Ільченко. У кого ріжки кращі. – К. : Грані-Т, 2009. – 56 с.

Оповіданнячко «У кого річки кращі» належить до серії мультяшних книжок. Щоправда, на відміну від інших, ілюстрації у цьому виданні мають досить поганий вигляд. Вони схожі на дитячі малюнки з недотриманням пропорцій.

Сюжет простенький. Спочатку перелічується, які звірі та птахи жили в зоопарку. Кого там тільки не було: жирафи, носоріг, павич, верблюд, олені, зубр, баран, крокодили, лев, тигр, цап, кози, страуси, черепахи, ящірки, їжаки і навіть жук-олень. Хтось із них з’явився в зоопарку, щоб розважати дітлахів, хтось вирішив сам обрати собі таке місце проживання, як от голуби.
Тоді з’являється конфлікт: якось тварини вирішили дізнатися, у кого з них крутіші ріжки.
До речі, ні про кого з цих істот немає якоїсь розлогої цікавої інформації, їх просто представляють маленькому читачеві. Коли ж така інформація з’являється в контексті змагання, то це, на мою думку, надто далеко від самого представлення.
Головні герої твору – маленький равлик та орел. Останнього називають то орлом, то беркутом. Зрозуміло, що в Карпатах є традиція називати цього хижого птаха орлом-беркутом, та для дитячої книжки це треба було б пояснити, бо виникає плутанина.
Орел особливий – він не хоче розважати дітей, а прагне повернутися на волю у свої гори. І чомусь не вірить, що всі інші мешканці зоопарку змирилися з неволею чи відчувають таку безмежну відповідальність перед дітьми, яких мають розважати.
А виграє змагання маленький равлик, у чому йому допомагає мудрий орел, розповівши, наскільки важливі його особливі ріжки.

Висновок: Хоча книга і зроблена для найменшої аудиторії і має бути простою, вона не справила на мене особливого враження.

Олена Кравець

Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар