вівторок, 28 січня 2020 р.

Андрій Кокотюха «Подвійний капкан»



Категорія – реалізм
Вік основної аудиторії – 10-15 років
Жанр – пригодницький детектив
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - дуже добре



Андрій Кокотюха. Подвійний капкан. – К. : Країна Мрій, 2015. – 240 с.

І знову ми зустрічаємося з командою юних детективів – Денисом Чередниченком, Максимом Біланом, Оксаною Дорошенко, їхніми друзями і ворогами.
Так вийшло, що з’явилися заключні повісті у зовсім іншому видавництві, яке також перевидало попередні книжки, об’єднавши їх у два томи – «Мисливці за привидами» і «Колекція гадів».

До третього тому увійшли чотири повісті: «Подвійний капкан», «Пригоди на Геловин», «Врятуйте Бетмена» і «Фальшиве кіно».
Оскільки герої ростуть, то у цих повістях стає ще більше психології, додається драма. Від перших сторінок «Подвійного капкану» окреслюється любовний трикутник, бо і Денис, і Максим закохуються у свою найкращу подругу. І найгірше, що в серці Максима розгоряються ревнощі, що ставить під загрозу всю їхню дружбу, перевірену стількома випробуваннями.
Емоційна тріщина – ось лейтмотив всієї повісті.
Максим не розуміє, чому Оксана обрала Дениса, а не його. Він же більше читає, знає багато цікавого, з ним є, про що поговорити, а Денис нібито обмежений, не займається самоосвітою. То чому ж Оксані цікавіше з ним? Чи річ у тому, що Денис успішний у спорті, а Оксана – лідерка популярного гурту? А в чому успішний він сам, окрім навчання і шахів?
Максим поки не здатний зрозуміти, що дружать, люблять і спілкуються не завдяки набору позитивних якостей, а тому, що цікаво, хтось на тебе схожий чи, навпаки, зовсім не схожий, або просто спрацьовує біохімія.
Складне питання взаємин і вибору, на яке постійно доводиться відповідати протягом усього життя, а вперше з ним люди стикаються саме у підлітковому віці. Завдяки тому, як сприйматиме ситуацію і які рішення знаходитиме Максим, читачі також можуть багато чому навчитися.
Хоча це не єдиний досвід, який читачі можуть отримати завдяки цій книзі.
Де ревнощі – там образи і зради. Навмисні чи уявні – значення не має, бо емоційно це все одно дуже важко.
Саме у цей критичний момент доля дарує Максиму подорож до Одеси, де він зможе побути окремо від закоханих друзів. І саме там він зустрічає Катю Котовську, на перший погляд, повну протилежність йому самому. Запальна, вольова, відчайдушна дівчина, яка не боїться наражатися на небезпеку, хоча часто безглузду, спочатку дратує поміркованого Максима, а тоді захоплює і приваблює.
І переживають вони разом неабияку небезпечну пригоду, заблукавши у катакомбах. Даремно батько Максима радів, що син нарешті знайшов собі жіноче товариство, бо зі своїм другом постійно потрапляв у різні халепи.
Але щойно між Максимом і Денисом пролягли сотні кілометрів, щойно похитнулася їхня дружба, й у Дениса виникли серйозні проблеми. Його звинувачують у вимаганні грошей, що може мати вкрай погані наслідки для подальшого життя хлопця. І ніхто не може захистити безневинного від цієї підстави негідника Жабинського (більш відомого як Жаба), синочка з багатої родини. Силою сили не здолати, потрібний розум і хитрість.
А найкращий друг Чередниченка далеко і взагалі не бере слухавку. Денис же не знає, що Максим також потрапив у пастку.
Ось тобі й подвійний капкан. На відстані перевіряється не тільки кохання, але й дружба.
Коли дружбу відновлено, а трикутник так вдало став чотирикутником, тобто, поєднанням двох пар, на шляху друзів, звісно, з’являються нові небезпеки. Й у повісті «Пригоди на Геловин» у досить безпечне шкільне життя втручається дорослий світ.
Вечірка відбудеться у популярному клубі, але туди зможуть піти тільки старшокласники, а ті, хто вчаться у восьмому і дев’ятому класах, мають залишитися вдома. Звісно, друзі обурені такою несправедливістю і знаходять можливість потрапити на омріяне свято.
А ось далі... Якщо люди веселяться, до них легко підібратися негідникам, шахраям і крадіям. Що і стається під час свята. Тільки крадії – зовсім не діти, не дрібні злодюжки, і вони дуже небезпечні.
Та з’являється нове ускладнення: головний ворог хлопців – Анатолій Федорович Громовець, новий директор школи на прізвисько Плазун – ще й виявляється батьком Катерини Котовської.
Як у такої класної дівчини може бути такий гидотний батько? І чи настільки однозначна ця постать?.. Донька ж його любить. Тепер хлопцям треба навчитися розуміти і дорослих з їхніми складними натурами та неоднозначним минулим, а не просто вважати когось зарозумілим негідником і ворогом.
І найголовніше, що Плазун – нещасна людина. Як пояснили хлопцям:
«Щасливі люди ніколи не бувають такими злими. До щасливих чи тих, хто себе таким відчуває, не липнуть навіть невдачі» (С.72).
То, може, варто і нам подумати, а чи не є причиною наших нещасть ми самі?
Після настільки багатий на пригоди Геловін і самим школярам захотілося костюмованого балу. Та ще й з конкурсом супергероїв, про ще й піде мова у повісті «Врятуйте Бетмена».
Здавалося б, точно нічого небезпечного. Але ж на кожного героя знаходиться свій антогоніст, ворог, підступний і жорстокий. І на тих, хто записався на конкурс, починається справжнє полювання із залякуваннями і насиллям.
Все серйозно, як ніколи. Ніяких знижок відповідно до віку. Якщо назвався супергероєм, тримай удар. І тим, хто спробує захистити інших, теж дістанеться. У квартирі Максима навіть двері підпалили, що могло скінчитися не тільки пошкодженим майном, а й травмами та загибеллю самих юних детективів.
А тим, хто придумав таку розвагу, може виявитися будь-хто. І щоб вирахувати підступного злочинця, замало ерудиції, потрібно ще й на психології гарно розумітися і популярні книжки та фільми знати. Одному стільки різної інформації втримати в голові часто не до снаги, тому команда просто необхідна.
Психологічно і сюжетно це найвишуканіша повість з усього циклу, а от остання повість «Фальшиве кіно» нагадує підліткам про те, наскільки небезпечним є дорослий світ.
Досить багато підлітків мріють стати акторами. І коли деяких із них запрошують знятися у кінострічці, мало хто зможе відмовитися здійснити свою мрію. І добре, коли негідники просто хочуть обікрасти довірливих батьків, які вже бачать у своєму маляті майбутню зірку світового кінематографу.
Є різне кіно, за яке платять великі гроші. Жорстокість, дитяча порнографія, різноманітні знущання... Чого тільки не придумають хворі люди задля свого задоволення. А коли є попит, обов’язково з’являється пропозиція. І щоб збагатитися, негідники здатні на все, зокрема, на шантаж, залякування, захоплення заручників і вбивство.
Учасниками саме такої історії стають юні детективи, і хоча не їм призначається роль жертви, друзям доведеться багато чого пережити. Як себе почуватимеш, коли від твого розуму, сміливості й удачі залежить чуже життя і здоров’я? Деякі помилки, спричинені наївністю, коли вважаєш себе особливим та обраним, неможливо виправити – вони травмують на все життя.
Це реальні небезпеки, яких також бажано навчитися стерегтися якомога раніше, і тому ця повість є чудовою кульмінацією циклу, останньою сходинкою до світу дорослих.
Абсолютною чеснотою цих детективних повістей є багатогранність, психологічна складність і розвиток персонажів. Разом із героями можуть емоційно дорослішати і читачі, навчаючись дружити, боротися, любити і розуміти інших.

Прочитати про попередні книги з цього детективного циклу можна за посиланнями:
"Полювання на Золотий кубок" - http://bookchest.livejournal.com/44864.html
"Мисливці за привидами" - http://bookchest.livejournal.com/46278.html
"Страшні історії" - http://bookchest.livejournal.com/47575.html
"Клуб Боягузів" - http://bookchest.livejournal.com/48709.html
"Колекція гадів" - http://bookchest.livejournal.com/49297.html

Висновок: Це гідне завершення пригодницького детективного циклу про юних детективів. Безумовною чеснотою циклу є увага автора не тільки до детективної інтриги, а й до психологічного розвитку школярів.

Яна Стогова

Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.

Немає коментарів:

Дописати коментар