вівторок, 21 січня 2020 р.

Ірина Цілик «Таке цікаве життя»


Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – до 7 років
Жанр – проза
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - не справило особливого враження


Ірина Цілик. Таке цікаве життя. – Л. : Видавництво Старого Лева, 2015. – 48 с.

Як дитина пізнає світ? Через слово, малюнок, образ. І коли це поєднується, має бути дуже добре.
Книжка «Таке цікаве життя» потрапила до мене випадково. Привабила філософською назвою й обіцянкою, що життя таки цікаве.
На вигляд книжка схожа на витвір дитячих рук і фантазії. Коли не вистачає слів, малюється малюнок. Дитина розповідає про любов до ближнього, родину, свої захоплення, пізнає світ, пропонує читачам розказати про своє життя також.

І все начебто добре, й форма оригінальна, поки не помітиш, наскільки розрізнені ці історії. У них про писанки, новорічні свята, День народження і святого Миколая, гроші, про «погані» слова й англійську мову, похід до басейну, відвідини лікарні, а згодом театру, поїздку на дачу і мандри на море, годівничку, кота і мишей, розумних ворон, сніг і осінь, музей і фунікулер, сосиски, друга Ванька, виховательку у дитячому садочку і таланти рідних головного героя, свободу самовираження знайомих, страшні сни, про те, як падають з неба зірки, та інші коротесенькі історії, подані без всякої системи.
Знайшлося місце у книзі і для пояснення національних символів, щоправда, зупинилися на описі прапору.
Є у творі й гендерні стереотипи. Наприклад, коли дитина думає про гроші, які матиме, то батькові збирається купити машину, а мамі лише квіти. Мама зачиняється на кухні і наодинці готує святковий торт на День народження героя, тим підсвідомо вказуючи, що кухня – це територія жінки. Натомість, підкреслюються інтелектуальні здібності тата, бо саме він працює на ноутбуці.
Із цих розрізнених фрагментів не вибудовується життя, не вибудовується світ. У порадах до написання власної історії присутня чітка і зрозуміла система. Чому вона не була використана при написанні самої книги, залишається нерозгаданою загадкою.
Від цих історій немає шкоди, але не має і якоїсь смачної поживи. Малюнки, які часто повторюються, створюють відчуття калькованості, шаблону, а це погано для книги для будь-якого віку, особливо дитячого.
Також не до вподобі мені були шрифти книги: не чіткі, якісь надто маленькі порівняно з зображеннями, що створювало дисгармонію під час читання.

Висновок: Ця книга, на жаль, не справила на мене особливого враження. Особисто я очікувала від реалізації такої ідеї набагато більше.

Дарина Пилипенко

Інші думки про книгу:
Аліса Кузьменко "Щоденник дошколярика: про любов, кішку Чучу та свободу" - http://vsiknygy.net.ua/shcho_pochytaty/41999/
"Режисерка Іра Цілик дебютує з дитячою книжкою" - http://www.barabooka.com.ua/rezhiserka-ira-tsilik-debyutuye-z-dityachoyu-knizhkoyu/

 


Немає коментарів:

Дописати коментар