четвер, 26 грудня 2019 р.

Валерій і Наталія Лапікури «Мурро і Гавчик. Розслідування починаються»


Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – 5-10 років
Жанр – дитячий детектив
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - дуже добре


Валерій і Наталія Лапікури. Мурро і Гавчик. Розслідування починаються. – Х. : Талант, 2016. – 128 с.

Як давно я не читала якісного дитячого детектива! І не просто детектива, а ще й з гумором!
Для якого віку легше писати детективи? Для підлітків, де можна поговорити і про крадіжки, і про дружбу, і про стосунки з батьками, і про перше кохання? Чи для зовсім маленьких читачів, поєднуючи детектив із казкою? Складно відповісти, та герої для таких різних аудиторій будуть обрані зовсім не подібні.

І тому в цій казковій книзі головними персонажами стають не люди, а пес і кіт на ймення Мурро і Гавчик. Хто сказав, що коти та собаки не дружать? А ось і ні! Дружба можлива, коли підійти до справи розумно. А якщо це ще й детективне розслідування, то тут без щирого товариша і помічника не обійтися.
Мурро – кіт особливий. Саме «Мурро», а не якийсь звичайний смугастий Мурчик, бо цей кіт володіє неабиякими аналітичними здібностями. Він не випрошує у хазяйки ковбасу, не ловить мишей і навіть від собак не тікає. Скажу по секрету: Мурро дуже лінивий і надзвичайно полюбляє поспати на осонні, але це аж ніяк не відміняє роботи його потужного інтелекту.
Навіщо ловити мишей, ганятися за ними, якщо можна вполювати мишачого барона і домовитися з мишачим сімейством, що коли вони мешкають в їхній коморі, то харчуються деінде? А собаки цього котиська то й взагалі бояться, особливо його грізного «Мр-р-ва-а-ау?», що у котів означає «Ти щось хочеш?». Тобто, кіт має великий авторитет, тому і зміг собі дозволити жити, як мед пити.
Отже, з котячим «шерлоком» познайомилися. А хто ж у цій історії вірний «ватсон»? На цю роль претендує цуцик на ім’я Гавчик-Гудзик. Він малий, жвавий, має чудовий нюх і тримається кота, щоб його не ображали великі собаки з вулиці. Так і потоваришували.
Є ще й інші герої, як то лінькуватий пес Байбус, мешканці сусідніх дворів, лісу і річки поблизу та багато інших.
Як ви вже здогадались, живуть наші друзі на сільському обійсті. І якщо ви думаєте, що в селі спокійно, нудно й нічого не відбувається, то глибоко помиляєтесь. У наших детективів завжди багато роботи, а загадок, які терміново потребують відповідей, хоч греблю гати.
То треба довідатися, хто поцупив окіст із комори, то перевірити, чи не вкрали інопланетяни «капосного Свинтуса» у баби Воронихи. А якось вночі сталася така пожежа, що вночі стало світло, наче вдень. Або приїхала тітка, яка гадає, що все на світі знає, – й це у сто разів гірше за пожежу. Цап Дракула бешкетує, цуценя хазяїв загубило, хазяйська каблучка пропала, хтось цупить із відра пічкурів, зникли два веселих гуся, улюблений папуга чи мале курча... А якось вкрали цуцика-лайку Бублика і навіть самого Мурро!
Ось скільки у детективів роботи: на цілу книгу.
А ще у будинку живе домовик, тільки не Кузя, а найсправжнісінький Єлпідіфор, і по землі ходять Привид Сивої Конячки і Привид Фашиста-танкіста. Лячно!
Детективи допомагають звірам, птахам і людям, хоча останні часто про те й не здогадуються. І вирішуються ситуації аж ніяк не у казковий спосіб із застосуванням магії.
Дуже важливо, що кожна справа, хай і найбільш заплутана та навіть трохи небезпечна, написана з гумором. Текст надзвичайно добрий і теплий. Показані ситуації, коли діти погано поводяться, наприклад, палять цигарки чи вередують, ображають інших, і всі ці моменти коментуються тваринами, оцінюються негативно, але з розумінням. Інколи тварини дозволяють собі виховувати дітей, як то в історії, коли хлопчик хотів спалити ляльку дівчинки, а натомість втратив свою улюблену машинку.
Важливо, що всі історії написані так, щоб допомогти дитині розвивати логічне мислення і навчитися бути спостережливою, розставляють правильні акценти у поведінці. Тому для розвитку ця книга підійде якнайкраще.
А яка соковита у творі мова:
«– Гр-р-р!!! Гав-гав-гав-гр-г-гав-гав!!!
Дядько рвонувся, хотів ускочити в кабіну, але там, на сидінні водія, вже примостився Мурро. І всіма своїми гострющими пазурами вчепився дядькові у те місце... ну, де на джинсах ззаду кишеньки пришивають. А що дядько був не в джинсах, а у звичайнісіньких штанах, то Муррові пазурі уп’ялись і в штани, і в те, що під штанами» (С.100).
Ото справжня майстерність, аби і про все сказати, та ще й так, щоб батькам перед дітьми соромно не було! А як розвивалися події далі, з самої книжки дізнаєтеся.
Окремо хочу відмітити якість видання: великі шрифти, щоб дитина могла читати самостійно, зручний формат і чудові графічні ілюстрації, які просто кортить розфарбувати. Ось би ще до цього видання додати розмальовку!
Радує також, що ця книга є першою у циклі, і мені дуже цікаво, як розвиватиметься сюжет далі, чому ще навчаться кіт і пес із дедуктивними здібностями, а разом із ними і юні читачі.

Висновок: Це чудовий казковий детектив, добрий та веселий, який подарує гарний настрій і дітям, і дорослим.

Наталія Дев'ятко

Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар