середу, 25 грудня 2019 р.

Катерина Дронова «Сузір'я казок та розповідей»



Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – до 7 років
Жанр – казки
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - не справило особливого враження


Катерина Дронова. Сузір'я казок та розповідей. – К.: Гамазин, 2014. – 64 с.

Інколи книжки збирають за принципом: усе, що було, те й ставимо у збірник. Схоже, що це «сузір’я» саме таке, бо ніякої концепції у збірника немає.

До першого блоку можна віднести типові розважально-повчальні казки для дошкільників. Хоробра собака Жужа, яка захищає хазяйку; містер Квачик, що вирішив справити весілля; їжачок, про якого склали легенду; зламана іграшкова балерина, яка переживає, що не зможе танцювати; кіт Смужок, котрий подружився з пташкою, – герої цих простеньких дитячих історій.
Другий блок – шкільні розповіді. Вони також традиційні, сюжетів тут менше. Ми бачимо повчальний сон хлопчика, де він усвідомлює, що треба всьому навчатися, а особливо мові, бо саме з мови хлопчику загадували загадки у його сні; переживаємо пригоди трьох хлопців у морському оздоровчому таборі; а також читаємо куценький щоденник школярки Надії.
І нарешті, третій блок – традиційні народні казки. Щонайперше, це казка про принцесу, яка не розмовляла. Ця казка дуже схожа на розповідь про принцесу, яка не вміла сміятися. У цій версії на принцесі женився конюх. І доволі оригінальна казка про смарагдову каблучку, де зачарованій дівчині довелося обирати: прожити день красунею чи бути все життя негарною.
В одному творі мене неприємно вразило запозичення, по-суті, крадіжка з відомого твору про Карлсона, що часто свідчить про нерозвиненість фантазії. У цій книзі фраза перероблена: «Квачик – жаба в розквіті літ» (С.6), але суть та сама.
А один твір взагалі написаний не для дітей. Це мініатюра «Мамине сонечко», де оповідь іде від імені немовляти, для якого мама «пахне молоком і любов’ю» (С.23).
Не зважаючи на гарне оформлення, твори з цього збірника, на жаль, майже не запам’ятовуються. Вони для різних аудиторій і написані в різній стилістиці.

Висновок: Хоча в цілому книга читабельна, але відсутність чіткої концепції робить твори не дуже цікавими дитячій аудиторії, якій вони адресовані.

Олена Кравець

Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар