понеділок, 7 жовтня 2019 р.

Еліна Заржицька «Китеня Тимко (частина друга)»


Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – 5-10 років
Жанр – пригодницька казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - дуже добре


Еліна Заржицька. Китеня Тимко (частина друга). – Х.: Талант, 2015. – 64 с.

Коли читачі вже познайомилися із китеням Тимком та його друзями, можна трохи повернутися у минуле і розповісти про те, як все починалося.
У морському світі є свої байки і казки, яки передаються з покоління у покоління, і це надає книзі неочікуваного простору.

Наприклад, ми дізнаємося, як завдяки своїй сміливості і щирому серцю Крихітка Кит став великим. Або про те, як Винахідливе Білченя змайструвало пірнаючу тарілку, щоб дослідити морське дно.
Є у цих казках і спільний образ – чарівник-правитель мудрий Оселедцевий Королевич, який може й справді з давніх давен жив у морях-окіянах.
Ці казки, у яких є і лихі персонажі (а інакше у справжній казці не буває), м’яко натякають, що коли у казках є різноманітні підступні чудовиська, то й у нашому часі вони можуть з’явитися.
Але поки морські мешканці живуть у мирі і нічого по-справжньому лихого не відбувається.
Капітан Хвалько-Теревенько продовжує мандрувати і запливає аж на Південний полюс, спочатку дивуючись, чому раптом стало так холодно, бо вони ж тримали курс на південь.
Китеня Тимко спілкується з капітаном, розповідає йому казки, і збирається разом із друзями у велику подорож.
У цій частині одним із головних героїв також стає Вітерець, син Буревію і Тайфуниці, який допомагає Рипучому Кораблю і з того часу рідко розлучається з новими друзями.
Головною подією у цій частині стає порятунок Морської Ластівки, яка потрапила у шторм і могла загинути, якби не приземлилася на палубу Рипучого Корабля.
Ластівка має повернутися додому, а це ж так далеко – аж в Австралії! Тимко, звісно, не покине Ластівку і вирішує разом зі своєю дружною компанією попливти на край світу. І, щоб ви не сумнівалися, що він чемний хлопчик, який піклується про своєї батьків, Тимко залишив записку щодо свого наміру. А щоб ви і не подумали, що батьки можуть прореагувати на це погано (наприклад, заборонити таку мандрівку або відправитися разом із сином), скажу лише, що батьки попрохали троюрідного брата Кашалота таємно супроводити малого. Так-так, того самого Кашалота Кирила, сильного і сміливого!
Справжні пригоди тільки починаються!

Висновок: Друга книга не менш цікава, ніж попередня. По закінченню мені захотілося одразу взятися за продовження.

Яна Стогова

Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар