вівторок, 23 квітня 2019 р.

Микола Яненко «Розповіді про Північ»



Категорія – реалізм
Вік основної аудиторії – 7-12 років
Жанр – проза
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - добре
 

Микола Яненко. Розповіді про Північ. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2007. – 48с.

Серед неспокійних і холодних вод північного Карського моря є острів Білий. І саме туди прямує молодий сміливий чоловік. Там він збирається провести рік, випробувати себе на міцність і довести силу людської природи.

Життя за північним колом неможливе. Там навіть дерева майже не ростуть, хоча дичина водиться. Увесь рік дують пронизливі вітри... Тому мова піде про справді мужню людину на ім’я Петро Мірошников, він наш земляк, з України.
Реальні пригоди з його життя переповідає нам автор. Цей реалізм підкупає. Дізнаєшся справді багато нового.
Мисливець залишається на острові, з ним лише молоді собаки, з якими теж іще треба порозумітися. Йому знадобляться спритність і всі знання, щоб вижити.
Кілька разів чоловік ледь не гине. Наприклад, коли опинився у крижаній воді, або коли зустрівся із росомахою, а якось до нього навідався ласун білий ведмідь. Життя на острові дуже небезпечне.
Мисливець полює на песців, навчається використовувати припливи, дивується північній природі, коли навіть гриби можуть бути вищими за дерева.
Світ дивовижний, і чим далі, тим цікавіше читати.
Текст обривається несподівано. Не минуло обіцяних дев’яти місяців, немає кульмінації чи справді якоїсь смислової крапки. Імовірно, що існує великий збірник «північних оповідань», а це лише скорочене перевидання.

Висновок: Від цієї книги особисто я очікувала значно більшого. Шкода, що збірник такий короткий і, схоже, у цій редакції не закінчений.

Яна Стогова


Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.

Немає коментарів:

Дописати коментар