вівторок, 23 квітня 2019 р.

Леся Попович «Славні лицарі України»



Категорія – реалізм
Вік основної аудиторії – 7-12 років
Жанр – історична проза
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - не справило особливого враження

 Леся Попович. Славні лицарі України. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2011. – 80 с.


Не можу сказати, що ця книга мені зовсім не сподобалася, але вона схожа на реферат великої історичної монографії. У книзі двоє героїв: дідусь, який розповідає історії про славних козаків і гетьманів, та онук, який ці історії слухає.

Обидва образи статичні, а почуте ніяк не впливає на хлопця, не вплітається у реальність. Їхні діалоги беземоційні та одноманітні. Таке враження, що вся інформація призначена читачеві, а не персонажам. Так можна було б розповідати безкінечно.
Майже всі розповіді структуруються за принципом: народився – потерпав від злісних ворогів – здобув славу – помер. Як у підручнику. Це нудно і зовсім не цікаво.
Байда Дмитро Вишневецький, Самійло Кішка, Іван Підкова, Іван Сулима, Іван Виговський, Іван Сірко – ось ті, хто став героями дідусевих оповідок.
Про всіх інших, як каже дідусь, хлопчик дізнається у школі. Це дивно і неприродно, що мудра людина так легко віддає свою виховну функцію державним освітнім закладам.
Дратує також у книзі одноманітність ілюстрацій, коли один і той самий малюнок повторюється кілька разів. Деякі малюнки, які мали б розташовуватися горизонтально, вміщені у книгу вертикально, тому, наприклад, вовк і кіт не стоять лапами на землі. Це теж погано для дитячого сприйняття реальності.

Висновок: Книга посередня і навряд може бути цікава дитині без додаткової інформації про історичних діячів, яку батьки мають знайти самотужки.

Дарина Пилипенко


Інші думки про книгу:
Володимир Пузій "Дражнилки для козаків" - http://www.barabooka.com.ua/drazhnilki-dlya-kozakiv/

Немає коментарів:

Дописати коментар