вівторок, 19 березня 2019 р.

Наталя Пасічник «Терезка з Медової Печери»


Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – до 7 років
Жанр – казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - не справило особливого враження


Наталя Пасічник. Терезка з Медової Печери. – Л.: Видавництво Старого Лева, 2014. – 62 с.

Солодка назва «Терезка з Медової Печери» і симпатична такса в оточенні пташок на обкладинці. Ця книга напрочуд гарно і яскраво ілюстрована. Більшість малюнків можна довго роздивлятися, милуватися ними. Це дуже важливо для дитячої книги, але і сам текст має бути на рівні ілюстрацій.

Сюжет книги простий: хазяйка залишає свою таксу на тиждень саму вдома. Цей тиждень, який вимірюється мисками з їжею по одній на кожен день, наповнений подіями і пригодами.
У Терезки є товариш – дворовий пес Бровко, який стає її супутником.
Сама ж Терезка – незвичайна такса, вона грамотна, книжки читає. Цей образ нагадав мені кота Мурра з відомої книги Гофмана.
Весь світ Терезка сприймає філософськи, нереалістично, через книжки. Можливо, у книзі для дорослих такий прийом був би доречним, але у творі для дітей він видається штучним.
До її хазяйки часто приходили письменники, і весь світ Терезки насправді обмежується книжками. Чужі твори не відкривають нові грані життя, а обмежують світогляд головної героїні. Такса вигадує собі життя, вплітаючи у ці псевдоспогади то капітана Кука, то собак Білку і Стрілку, які побували в космосі, а ще непокоїться через появу в їхніх краях чупакабри. Як на мене, використання цього заяложеного образу у книгах сьогодні вже є моветоном.
Вже на першій сторінці авторка підкреслює особливість своєї героїні, надаючи їй високого статусу:
«Терезка – мисливської породи. Господиня казала. «Я – мисливська, тому що обмислюю кожну дрібницю у Всесвіті», – знайшла логічне пояснення наша розсудлива героїня» (С.5).
На практиці ніяких особливих думок від такси чекати не варто. Так само не вартісні у Терезки і сни, особливо, якщо зважати, що сни, за її власним твердженням, сняться цій собаці двічі на рік: на Різдво та навесні через авітаміноз.
Натомість, знаходимо дивні, зовсім не українські моменти у творі, де дія відбувається у Львові. Наприклад, вже у першому розділі:
«Товсті такси коштують бакси, а худі – рублі» (С.5).
І це українська книга з такими примовками? На сюжет ця фраза аж ніяк не впливає.
Через світобачення такси можна було б дуже цікаво показати Львів, але чомусь Терезка обмежується лише однією фразою щодо Чорної Кам’яниці на площі Ринок. Шкода...

Висновок: Враження від цієї книги суперечливі. При читанні у мене було відчуття штучності цієї історії. Не думаю, що вона може бути корисна дітям, максимум – розважить.

Олена Кравець

Інші думки про книгу:
Юлія Юліна "Щось окрім “гав-гав”, або Як Терезка з Медової Печери допомагає пізнати світ" - http://bukvoid.com.ua/reviews/books/2014/07/12/133434.html
Володимир Чернишенко "Справи собачі" - http://www.barabooka.com.ua/spravi-sobachi/
Анна Рибалка "Життєва мудрість щасливої такси" - http://knyhobachennia.com/?category=31&article=1967

Немає коментарів:

Дописати коментар