четвер, 21 березня 2019 р.

Марина Слов'янова «Як у казці»


Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – 5-10 років
Жанр – проза
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - дуже добре



Марина Слов'янова. Як у казці. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2011. – 48 с.

Маленький Юрко мешкає у сільській місцевості, тому гарно сприймає природу, а разом із ним навчається любити життя і читач. В Юрка є батьки, яким не байдуже до сина, вони розповідають йому різні цікавинки, залучають до роботи, допомагають, коли це потрібно.
Увесь збірник – це короткі історії з життя хлопчика, у кожній з яких Юрко щось робить або дізнається про щось нове.

Він висаджує біля доріжки іриси, які у народі називають півниками та косицею, і піклується про свої квіти. Від батька дізнається, що убита через дурощі й забобони незвичайна яскрава жабка є дуже корисною жабкою-джерельницею – санітаркою, яка чистить криниці. Юрко пояснює хлопцям, що вони дарма боялися жабки. А якось Юрко сховав цуценятко і таємно підгодовував його, виховував. Коли ж пес виріс, то довів свою собачу профпридатність й офіційно залишився сторожувати подвір’я.
Юрко милується морем достиглої пшениці і виглядає серед того золотого моря перепелів; ловить раків, і до його рук потрапляє розумний королівський рак, якому начебто відомо, де його домівка. Разом із друзями хлопчик іде по гриби і знаходить великий гриб-боровик, спільно з батьками визбирує з землі бульбу, а тоді всі ласують печеною картоплею. Останнє є гарним прикладом родинної комунікації.
А наприкінці Юрко зустрічає схід сонця, неначе єднаючись із природою всім своїм єством, – це мініатюра «Як у казці». Тільки останній абзац із згадкою про Івасика-Телесика видається зайвим і штучним. Твір самодостатній та оригінальний і не потребує таких порівнянь.
Юрко не самотній, біля нього завжди є люди, з якими він може спілкуватися, – однолітки, батьки, рідні. Комунікативна складова збірника дуже сильна і навчає як дітей, так і дорослих, як треба спілкуватися.
Хоча збірник і маленький, але він містить у собі багато цікавих і важливих моделей поведінки для юного читача.

Висновок: Дуже гарна реалістична книжка, яка допоможе дитині навчитися пізнавати світ, а дорослим – подивитися на свою родину іншими очима.

Яна Стогова


Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.

Немає коментарів:

Дописати коментар