четвер, 21 березня 2019 р.

Світлана Ходос «Світові перегони»



Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – 5-10 років
Жанр – казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - добре



Світлана Ходос. Світові перегони. – Х. : Ранок, 2011. – 132 с.

Схоже, що «Світові перегони» з’явилися завдяки популярності першої книги «Династія Жужиків», а «Династія Жужиків» завдяки світовому хіту «Тачки». Малі автомобілі виросли, головний герой Зазик закоханий, та ось лихо – його кохана Дана поїхала навчатися в інше місто. Розлука перевіряє почуття, але поки Зазик просто сумує.

І тут раптом оголошують світові перегони, де команди з багатьох країн мають пройти гонитву на виживання. Виграє та команда, чий представник першим досягне фінішу.
Від самого початку зрозуміло, що це буде Зазик, бо він головний герой. Він навіть винайшов особливу присадку для пришвидшення роботи двигуна. Якщо рушниця є, то вона вистрілить, – закон художнього твору.
Оскільки роль Зазика визначена від початку, має бути якась «родзинка». І вона є: кохана Зазика мешкає саме в тому місті, де закінчуються перегони, а починаються вони (хто б міг подумати!) в місті, де мешкають головні герої.
Тому Зазик бере участь у перегонах не заради того, щоб перемогти, а щоб мати привід побачитися зі своєю коханою. Наприкінці це неодмінно стається.
І таких підігравань у творі вдосталь, але вони не дратують. Бо твір написаний легко й весело.
Хотілося б значно більше дії з героями, з ким ми познайомилися у першій частині, але Зазика і його команди у творі рівно стільки, щоб про них не забули. Натомість у книзі багато інших автомобілів, чиї назви схожі на моделі існуючих машин, а характери відповідають національним особливостям країн їхнього походження. Вгадуються і місця, де проїжджають учасники змагання, як то, наприклад, Велика бамперна (вона ж Велика китайська) стіна.
Упізнаються американці, японці, європейці та інші. І це прикольно, хоча мені катастрофічно не вистачало Зазика. Я думаю, що й вірні читачі за ним часто сумували.
Кожна команда обирає свій маршрут і проходить свій квест. Багато з них сходять із дистанції, тому перемога не в першості, а в тому, щоб доїхати до фінішу.
Є у світі автомобілів і чудернацькі механічні тварини, схожі на реально існуючих, – мотороги-носороги, слономати-слони, хижаки грейдерили, снігоходи-олені, мопедки-білки, мотаки-мавпи та ін. Усі вони яскраво намальовані художником.
Книга не зла, конкуренція перероджується у дружбу, і ніхто з автомобілів не чинить підлоту. Для твору це добре. Мають же бути просто добрі і світлі книжки...

Висновок: Весела історія, яку цікаво читати, хоча, на мій погляд, вона значно слабша від першої книги.

Маргарита Крук


Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.

Немає коментарів:

Дописати коментар