четвер, 21 березня 2019 р.

«Незвичайні пригоди звичайних дітей»


Категорія – для малечі, переклад
Вік основної аудиторії – 7-12 років
Жанр – гумористичні казки
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - жахливо



Незвичайні пригоди звичайних дітей. – К.: Атрамент, 2013. – 112 с.

Зазвичай ми не пишемо про колективні збірники, але цей не можемо залишити поза увагою.
Книгу «Незвичайні пригоди звичайних дітей» випущено на замовлення Державного комітету телебачення і радіомовлення України за програмою «Українська книга».

Укладач збірника – Л.В.Суворова.
З анотації дізнаємось:
«Звичайнісінькі хлопчики та дівчатка випадково опинились у чарівних місцях із важливим завданням: допомогти казковим героям здолати злодіїв, розгадати таємниці та віднайти скарби. Хочеш стати учасником цих подій? Збірка казок допоможе тобі приєднатися до захоплюючих мандрів і дивовижних пригод» (С.2).
У книзі шість тематичних розділів: «Чарівні перетворення», «Дивовижні речі», «Зимові пригоди», «Надійні друзі», «Зелені обійми», «Казкові помічники».
Загалом – півсотні казок.
От тільки усі ці казки «за мотивами» оригінальних творів. Укладач переказала казки не відомих широкому загалу письменників, спростила сюжети і тим позбавила життя в цілому непогані твори. Цікаво, а чи самі письменники повідомлені про таке оприлюднення своєї творчості?
Казки не такі великі за обсягом, щоб їх переказувати. Але, певно, у видавництва були свої причини, чому вони пішли на такий крок.
Малюнки у книзі є, а от художник не вказаний. І це не недбалість. Бо всі ці різностильні малюнки теж звідкілясь поцуплені: з мультфільмів, книжок, навіть старих поштових листівок.
Те саме стосується й колажної обкладинки, кожен з елементів якої вже десь був використаний. Інакше б як туди потрапив зайцеподібний ведмідь із зовсім іншого твору?
І книга ця вийшла, як на наші часи, чималеньким накладом...

Висновок: Ми категорично засуджуємо появу таких книжок і вважаємо, що вони ганьблять всіх причетних до таких видань.

Наталія Дев'ятко



Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.

Немає коментарів:

Дописати коментар