понеділок, 11 березня 2019 р.

Леся Мовчун «Кактусове Королівство»



Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – до 7 років
Жанр – казки
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - добре


Леся Мовчун. Кактусове королівство – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2007. – 48 с.

До збірника «Кактусове Королівство» увійшло три твори: дві казки і віршована п’єса.
Відкривається збірник однойменною казкою «Кактусове королівство». У пустелі росли дивовижні кактуси, з яких мешканці королівства могли здобути усе. Були там кактус-картопля, кактус-цибуля, огірковий кактус та інші різновиди чарівних кактусів. Можна було зустріти навіть овечі кактуси, на яких росла шовковиста вовна, а з посічених стовбурів м’ясних кактусів смажили котлети і пекли пиріжки з м’ясом.

Мешканці Кактусової Країни жили в мирі та злагоді, поки принц не помандрував за межі свого краю на пошуки вродливої принцеси, з якою зможе одружитися.
Як того вимагає жанр, потрапив він зовсім на в ту країну, де варто було зупинитися хоча б на день. У Королівстві Чортополохів люди живуть погано, але й не прагнуть працювати чи щось змінювати, бо нападати на інших і завойовувати благополучні країни їм значно цікавіше. Принца спочатку арештовують, і тільки бажання короля, який хоче мати зиск від майбутнього одруження нетутешнього принца і своєї доньки, звільняє юнака з неволі. Але ж у підступного короля вже визрів задум, а війська завжди готові виступати на війну.
Ця чарівна казка-притча насправді глибока, у ній поєдналося багато ідей: самоусвідомлення, дорослішання, розуміння справжнього щасті, досвід підступності, захист рідного краю і народу, ціна, яку треба сплатити за помилку і довірливість. Багато різних думок виникає під час читання цього твору.
Про другу казку «Брошка пані Потапенко» ми вже писали, коли розповідали про збірник «Арфа для павучка» – http://bookchest.livejournal.com/32672.html
Останній твір, п’єса «Горіхові принцеси», – це адаптована англійська народна казка про принцесу Джоан та її судженого. Матір дівчинки померла, а король одружився вдруге, і, як це ведеться у казках, на чаклунці, яка намагається звести зі світу падчерку.
Врешті-решт чаклунці вдається зачаклувати добру дівчинку, але чари можливо зняти за допомогою чарівних речей фей та ельфів. Тільки чарівні істоти з доброї душі не допоможуть людям, і ці речі потрібно здобути.
Уся книга дуже гарно ілюстрована.
Єдине зауваження, яке є в мене до цього видання, – великі абзаци, які буде важко читати дитині самостійно.

Висновок: Гарний збірник повчальних чарівних казок. Шкода, що такий маленький за обсягом.

Олена Кравець


Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.

Немає коментарів:

Дописати коментар