вівторок, 12 березня 2019 р.

Олег Виноградов «Пригоди маленького мурашки Геші»


Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – до 7 років
Жанр – казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - не справило особливого враження


Олег Виноградов. Пригоди маленького мурашки Геші. – К.: АВІАЗ, 2013. – 56 с.

Цей збірник казок про мурашку Гешу мав бути пізнавальним, допомагати дитині орієнтуватися у світі комах, але вийшла чергова підробка під казково-пізнавальну книжку.
Окрім того, текст погано структурований – довгі складні речення, величезні абзаци майже на сторінку. Якісна книга для дошкільного віку просто не може бути такою, потрібно враховувати вікову психологію аудиторії.

Перша історія про Гешу – найкоротша. Мурашці зустрічається великий слинявий собака, який облизує кістку, де прилаштувався посмакувати м’ясцем Геша. Тут ще є казковий реалізм, і ця історія пізнавальна.
У другій історії Геша будує з павутиння і трісочок довжелезну драбину, яка стає гарною розвагою для комашок. Йому допомагають короїд і павук. У реальності в природі нічого подібного не відбувається. Смислу у цій казці немає ніякого, тільки розвага.
Третя історія дуже схожа на шкільне життя, у ній Геша навчається «секретної» мови коників. Це допомагає йому вигравати в однолітків. Розповідається навіть про принципи словотворення.
Остання історія найдивніша, тут Геша теж вчиться, але таємній мові переконання. Для того, щоб комахи робили те, що тобі хочеться, когось треба приласкати, а когось змусити силою. Хоча у мене є сумніви, що мураха може літати на сонечку чи, як її ще називають, «божій корівці».
У цій частині зустрічаємо і типові рольові стереотипи: батьки-комахи «ходять на роботи», а мами-комахи «пораються на кухні».
Але найбільше мене здивувала градація мурах відповідно до шкільної успішності: чим вищі оцінки, тим більше у мурахи крилець. Такий обман неприпустимий у творах для дітей.
У чомусь ця книга нагадала мені мультик дитинства, де мураха мав встигнути до мурашника до заходу сонця. І це порівняння, на жаль, не на користь твору.

Висновок: Ця книга начебто непогано написана, але придивляєшся, й одразу бачиш, наскільки вона фальшива. Навіть цікаві малюнки не рятують ситуацію.

Дарина Пилипенко

Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.

Немає коментарів:

Дописати коментар