понеділок, 11 лютого 2019 р.

Марія Морозенко «Незвичайні пригоди Чока, який шукав Країну Щастя»


Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – до 7 років
Жанр – поетичні казки
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - добре


Марія Морозенко. Незвичайні пригоди Чока, який шукав Країну Щастя. – К.: Преса України, 2010. – 32 с.

Барвиста книга великого формату з багатими кольоровими ілюстраціями. Про неї хочеться розповісти, хоча для нас це виняток, аніж правило. Причина: це книга поетична, до неї увійшли дві сюжетні поеми для дошкільників.

Кожен із цих творів повчальний і розповідає історію про хлопчика, який втрапив у халепу. Структурно твори майже однакові: неправильне бажання –  здійснення бажання – розуміння хибності дій – відмова від неправильного способу життя – поява казкового помічника, який виправляє ситуацію, – повернення додому.
Але для такого жанру така подібність сюжетного розвитку цілком нормальна.
У першій поемі хлопчик Чок із містечка Добрих Снів потрапляє в казкову Країну Ласунів. От лише є проблема: якщо скуштувати бодай краплинку зачарованого дощу, то не зможеш прожити без ласощів жодного дня.
Чок був пустотливим, ображав слабших, заважав гратися молодшим. Він ковтнув краплинку, і стало тільки справою часу його добровільно-примусове переселення до країни ласунів. Але там Чок дуже швидко розуміє, наскільки нудною і нецікавою є та земля. Діти там не дружать, не граються, а лише їдять. Неможна жити таким життям.
Коли Чок це розуміє, до нього являється схожа на дракона чарівна рибина і позбавляє його від хибного бажання. Чок повертається в рідне місто і забуває про свою подорож, ніби та була сном.
У другій поемі Чок – вже школяр. Він залишився розбишакою, не любить митися. Раптом йому спадає на думку, що можна помандрувати до країни, де живуть чорненькі діти, і він потрапляє не до Африки, а в Край Немитий.
Тут він так само не знаходить щастя, бо його бажання оманливе. А з лихим Чорним Круком, який заманив хлопчика до Немитого Краю, гарно впорався казковий Дикий Кіт.
Хоча поеми написані дуже добре, їх хочеться читати вголос, але особисто мене трошки засмучує те, що врешті-решт в обох історіях проблему вирішує чарівний помічник, а не сама дитина.

Висновок: Цікаві, написані гарною українською мовою сюжетні поеми для дошкільників. Вважаю, що вони цілком можуть стати частиною дитячої бібліотеки.

Дарина Пилипенко

Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.

Немає коментарів:

Дописати коментар