пʼятницю, 25 січня 2019 р.

Ксенія Ковальська «Хто врятує Тірлі-Беатрису-Берту?»



Категорія – фантастика
Вік основної аудиторії – 7-12 років
Жанр – гумористична казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - не справило особливого враження


Ксенія Ковальська. Хто врятує Тірлі-Беатрису-Берту? – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2012. – 120 с.

Злий пес-поліцейський, з яким читач зустрічається на обкладинці книги, насправді один із другорядних персонажів, а Тірлі-Беатрису-Берту від нього аж ніяк рятувати не потрібно.
Ця книга є продовження казкової повісті "Тятіка і Патіка", яка вийшла на кілька років раніше в іншому видавництві.

Підросли герої твору – стали старшими і читачі. Персонажі залишилися ті самі: киця Мар'яна, пудель Фрей, Ворона Петрівна і дивні істоти Тятіка та Патіка. З'являються і нові – хлопчик Тарас, бджола Жужанна і, звісно, породисте цуценя Тірлі-Беатриса-Берта (скорочено Тося).
Здавалося б, інтрига книги має бути саме в порятунку Тірлі-Беатриси-Берти, але цей персонаж з'являється ледь не на середині твору. Спочатку (та й до самого кінця) герої вигадують проблеми, а тоді героїчно їх долають.
Наприклад, проблему моди, бо Тятіка і Патіка стали модницями й у них мають бути наймодніші суконьки з павутиння. Ці героїні так само, як і раніше, зависають у повітрі, не маючи ні минулого, ні майбутнього. Їхні образи взагалі не розвиваються, якоїсь функціональної необхідності у цих дівчатках також немає.
Чи проблема, що хочеться піти в гості, а нема до кого, тому пишеться об'ява, де повідомляється, що Тятіка і Патіка "хочуть у гості".
Або глобальна проблема – порятунок від циклопа, з яким тварини сплутали циклон і влаштували істерику. Ну, так, лише на одну літеру відрізняється.
Книга багатослівна, у ній вдосталь не дуже змістовних діалогів і розлогих думок головних героїв. Все це має викликати посмішку, але у мене вона з'являлася не завжди. Гумор цієї книги асоціювався у мене із закадровими аплодисментами під час перегляду молодіжних серіалів.
На мій погляд, подібна книга може виключно розважати, але чомусь навчити – навряд. Навіть мотив дружби і шляхів порозуміння між тваринами написаний змазано і тоне у "зайвих" словах і вигаданих проблемах.
А герой на обкладинці – це пес Кусачка, який сторожує на фабриці, де виготовляють одяг для тварин. Отже, нічого небезпечного...

Висновок: Твір читабельний, але особисто я задоволення від читання не отримала. Як на мене, краще б він був коротшим і змістовнішим.

Маргарита Крук

Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.

Немає коментарів:

Дописати коментар