пʼятницю, 25 січня 2019 р.

Христина Лукащук «Казка про Майдан»


Категорія – для малечі
Вік основної аудиторії – 5-10 років
Жанр – національна казка
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - дуже добре


Христина Лукащук. Казка про Майдан. – K.: Видавництво Старого Лева, 2014. – 36 с.

Ця книга присвячена "Героям Майдану".
Важко розповідати маленькій дитині про недавні події. І тому оповідь починається здалеку, як це буває у казках, від створення світу, коли ще не було ні неба, ні землі, а було лише море безкрає.
Це давній, трохи язичницький мотив, але текст настільки архетипічний і живий, що сприймається з перших слів і до самого кінця ніби на одній тремкій ноті.

Оскільки казка про нас і наш народ, то новостворену родючу землю працелюбні люди назвали Україною. Земля була така щедра і багата, що не могла не викликати заздрощів у лихих людей. Зайди почали тягтися своїми пазурами до нас.
Коротко, стисло, яскраво авторка розповідає про нашу землю, показуючи архетипічні і символьні зв'язки між сходом і заходом, північчю і півднем; торкається національної міфології і християнських традицій – все так складно переплелося в нас...
Мені близькі ці мотиви, і як людині, і як авторці, яка теж працює в міфологічному полі, де конкуренції не існує, бо вся ця історія спільна і тим сильніша, чим більше у ній голосів.
З давнього поля історія непомітно приходить у сьогодення. Без конкретики та імен, але легко впізнати президента-втікача, ласого до багатства; розкриваються причини, які покликали людей на Майдан; яскраво показані сміливі люди, головні моменти протистояння і народна трагедія, коли серед янголів-охоронців нашої країни додалася й Небесна Сотня.
Міфологеми потребують легендарного або казкового осмислення – це вдала спроба втілення новітньої міфологізованої історії.
А які дивовижні у цьому творі образи птахів: круків, голубів, беркутів... Кожен символ глибокий і наповнений силою.
Текст доповнюють дивовижні малюнки, також символічні та архетипічні. Всесвіт зоряного неба на рушнику, зірване вороном калинове гроно, русалки, гуцулки, кам'яні баби – всі вони заворожують... Вороги із порожніми серцями й українці з жовто-блакитними, козаки у балаклавах, червона жива стихія бою – від деяких образів стає лячно.
І мене порадувало, що всі прапори у творі намальовані "правильно" – жовтим догори, бо жовте – сонце, а синє – вода. Так має бути, якщо духовність править світом, бо жовтий, золотий колір у кожній казці втілює у собі чарівництво. На українській же землі так багато чарівників, які про свою силу поки що не знають...
А з пролитої на Майдані крові проросло дерево, ніби новітній паросток оновленого світу.
"У затінку його могутньої крони визріває нове життя" (С.22). І хлопчик із українським прапором поливає крихітний пагінець на тлі святого храму.
Шкода тільки, що то була не остання пролита кров...

Висновок: Книга настільки глибока і чіпляє емоційно, що про неї навіть писати хочеться в тому ж стилі – образами, символами, яскравими барвами. На мою думку, ця книга варта того, щоб її читали і дорослі, і діти.

Наталія Дев'ятко

Інші думки про книгу:
"У «Видавництві Старого Лева» вийде «Казка про Майдан»" - http://ualit.org/?p=13828
"Христина Лукащук презентувала книгу-оберіг «Казка про Майдан»" - http://vsl.dandello.com/news/hrystyna-lukashchuk-prezentuvala-knygu-oberig-kazka-pro-maydan
Наталiя Бiлецька "Дітям про Майдан" - http://starylev.com.ua/club/article/dityam-pro-maydan
Надія Хомишин "Христина Лукащук: «Казка про Майдан»" - http://vzhovkvi.com/kultura/kristina-lukashhuk-skazka-majdane.html
"Книжки про Майдан" (фрагмент) - http://sho.kiev.ua/article/178900
Євгенія Нестерович "Менше пафосу: українські книги про Майдан" (фрагмент) - http://culture.lb.ua/news/2014/09/04/278312_menshe_pafosu_ukrainski_knigi_pro.html

 

Немає коментарів:

Дописати коментар