середу, 26 грудня 2018 р.

Андрій Кокотюха «Таємниця Зміїної Голови»


Категорія – реалізм
Вік основної аудиторії – 10-15 років
Жанр – пригодницький детектив
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - дуже добре


Андрій Кокотюха. Таємниця Зміїної Голови. – К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2012. – 256 с.

Від самого початку автор знайомить нас із особливостями ландшафту і навколишніми краєвидами селища Подоляни. Ледь не в кожному куточку України можна знайти щось цікаве, навіть не особливо шукаючи, але в Подолянах й експедицію збирати не треба. На пагорбі височіє справжнісінький трьохсотрічний замок-фортеця князя Козицького, неподалік знаходиться печера Змія, та й місто історичне – тут свого часу хазяйнували опришки, збереглися легенди про їхні скарби.

А де скарби, там і пригоди.
Головних героїв четверо – Данило, Богдан, брат і сестра Варвара й Андрій Рудики. Хлопчик має ще й прізвисько – Вухо, батько ж Вуха – місцевий дільничний міліціонер.
І вже на самому початку підлітки засперечалися, хто з них швидше пройде наскрізну печеру, – типово для їхнього віку, коли є потреба в лідерстві та здоровому самоствердженні. Суперечка загострюється ще й тим, що Богдан не місцевий і своїм вчинком має довести новим друзям: містяни нічим не гірші від їхньої дружної компанії. Цілком випадково, та інакше не було б цієї історії, Богдан чує дивну розмову, яка стосується коштовного діаманта, є у розмові згадки й про Данилового батька та його друга, які хочуть налагодити в краї туристичні маршрути. Двом загадковим співрозмовникам, які ховаються від людських очей, ця ідея є кісткою в горлі.
Рушійна сила історії – не пошук скарбів. Мотивація всіх героїв зовсім інша. Спочатку друзі впевнені, що ці двоє замислили щось недобре проти їхніх рідних і дорослих друзів, а згодом допомога вже необхідна і їхній компанії, бо ці дорослі – розумні і підступні. Окрім того, Ганна Крук і Роман Карлович (він же Карлик у відповідних колах) мають впливовий «дах» у столиці.
Єдине вирішення всіх проблем – таки знайти схований кілька століть тому діамант Зміїна Голова, для чого друзям потрібно пройти довгий і місцями не дуже безпечний квест. І загадки не розгадати, якщо не заглибитися в історію рідного краю.
Зрозуміло, що це не перша детективна історія, яка сталася з цими підлітками, вже у четвертому розділі є згадка про те, як Данило з Богданом знайшли давній скарб козацького полковника Івана Лиховія. Набутий досвід знадобиться їм і зараз.
Коли ж стало зовсім скрутно, хлопці покликали своїх друзів, які допомагали їм виплутатися з попередньої пригоди. Друзі колоритні, як й головні герої. Особливо вражає страус на прізвисько Футбол, який обожнює свою хазяйку Галинку. Страус грає у футбол і часом мені здавалося, що він є одним із символів єврокубку, зважаючи на час виходу книги, коли тема футбольного Євро була надзвичайно актуальна.
Кожна поява страуса викликає захоплення і дуже часто цілком природний сміх. У творі взагалі багато гумористичних моментів. Винахідливості ж як дітей, так і дорослих, інколи можна просто позаздрити, у такому товаристві птах просто не може поводитися дурнувато.
Взагалі образи дорослих у творі яскраві й природні. Вони справедливі і не заважають молодшому поколінню, хоча й пробують вберегти від небезпек та хибних кроків. Водночас, то й же Іван Рудик, коли виникають проблеми, ставиться до хлопців, як до дорослих, спонукаючи їх бути відповідальними. А як можна інакше, якщо від твоїх дій залежить доля найкращого друга?.. Так само мудро й розважливо поводиться дід Гайдамака, який, певно, був одним із важливих персонажів у першій книзі.
У головних героїв теж є минуле, хоча, здебільшого, воно подається через короткі відступи і натяки. Більше було в передній книзі, і я щиро хочу знайти її, щоби дізнатись більше.
Це неабияк оживлює образи. Окрім того, діти мають свої захоплення: хто займається шахами, а хто спортом. Вони не байдужі – і це дуже важливо для здорового виховання. Вони дружні, а саме з дружби та відповідальності виростає справжня сміливість.
Твір кінематографічний, з тонкою психологією, цікавим сюжетом і багатьма пригодами. Водночас, він не перевантажений описами, динамічний. Я б дуже хотіла побачити створений на його основі сценарій. На мою думку, саме такими мають бути вітчизняні фільми для дітей та юнацтва.

Висновок: Насамперед цей твір пригодницький, але детективна складова у ньому теж дуже важлива. Книга лише здається розважальною. Завдяки динаміці і цікавому сюжету вона здатна захопити велику аудиторію. Підліткам вона також може ненав’язливо дати важливий досвід поведінки і життєвих цінностей. Це не таке вже й часте поєднання.

Яна Стогова

Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар