суботу, 22 грудня 2018 р.

Наталія та Олександр Шевченки «Команда Мрії. Все в шоколаді»

 

Категорія – реалізм
Вік основної аудиторії – 10-15 років
Жанр – шкільний детектив
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - дуже добре


Наталія та Олександр Шевченки. Команда Мрії. Все в шоколаді. – К.: Грані-Т, 2009. – 168 с.

І яким же підліткам не хочеться уявити себе детективами? Певно, у цьому віці ледь не кожен другий подумки називає себе Шерлоком Голмсом або доктором Ватсоном. Знаходяться, звісно, й інші ідеали для наслідування, але важливо, що дитина прагне розгадувати загадки та розвивати свій інтелект. Якщо ж бажання справдиться і пригоди почнуть самі знаходити юних детективів, чи зрадіють вони від того?.. А от і не обов’язково!

Дещо пафосно названа «Команда Мрії» походить від назви міста на Полтавщині, де відбувається основна дія (цікаво, чи справді таке мальовниче диво є на мапі України?). Командою ж підлітки стають, коли до трьох юних детективів приєднується четвертий, чия родина нещодавно переїхала у містечко.
Семко, Микола, Діана і їхній новий товариш Данило дуже різні за вдачею. Діана розумна й критична. Микола хоче бути героєм, і це зрозуміло, бо його батько міліціонер. Семко дуже добрий, майже безвідмовний товариш. Данило мріє стати журналістом, хоча виховання у родині військових, де ця професія була спадковою, часто дається взнаки.
Персонажі живі, за ними цікаво спостерігати, інколи здається, що такими були наші однокласники чи студенти з паралелі. Дуже важливо, що ці мрійники або «мрійчани» (за місцем проживання) не лежать на дивані, а працюють заради здійснення своїх мрій. Бажання не впаде достиглим яблуком до ніг або на голову, потрібно наполегливо працювати над його здійсненням і бути небайдужим. Це основна ідея книги: небайдужі люди потрібні суспільству, бо тільки такі можуть боротися з несправедливістю та й, навіть, відвертим криміналітетом.
Також важливо, що друзі ведуть здоровий спосіб життя, займаються спортом (принаймні, половина з них); читають більше, ніж вимагають у шкільному курсі (майже всі); не перекладають проблеми на дорослих, але й не цураються їхньої допомоги, коли це потрібно; вони спостережливі, сміливі та дружні. Така поведінка показує, що можна жити не лише «в комп’ютері» та «з пивом у руці», як нині маніпулятивно стверджує суспільство. Всі знання і вміння постійно допомагають героям у житті, що теж дає читачеві дуже гарну модель поведінки, таким чином, твір має ще й виховне значення.
І які ж детективні пригоди чекають на Команду Мрії? Перше їхнє спільне розслідування почалося з новорічного пограбування, коли з музею вкрали цінну колекцію скіфського золота. І, здавалося б, крадії випадковим чином стали відомі, але ж частину колекції – найціннішого золотого скіфського списа – так і не знайшли. Тоді пограбувань було два?.. Чи одне, але значно складніше, багатоходове?.. І як розплутати цей злочин?..
Другий злочин ще серйозніший: викрадено людину, місцевого бізнесмена. За нього ніхто не просить викуп, але стає відомо, що землю, на якій стоїть шоколадна фабрика мецената пана Радича, захотіли відібрати якісь ділки. Згодом, уже під час розслідування, юні детективи випадково дізнаються, що пана Радича вб’ють, якщо він не підпише відповідні папери, а саму фабрику підірвуть, щоб прискорити процес заволодіння землею. Час іде буквально на години і, щоб врятувати життя людині, деякі рішення потрібно приймати дуже швидко, бо немає можливості порадитися з дорослими; і постійно брати на себе відповідальність за свої вчинки та можливі наслідки.
Цікаво, що до того друзям уже доводилося розплутувати справи міського значення, вони проявили свої аналітичні здібності не раптово і за волі обставин. Це додає твору психологічної достовірності.
Інший аспект цієї достовірності в тому, що юні детективи не змальовуються як генії, вони можуть помилятися, інколи їм просто щастить. А дорослі не показані як недолугі здоровані, які тільки й можуть, що покладатися на розум своїх дітей.
А ще мені сподобалися у цих повістях вороги. Вони справжні, не дурні, не кумедні, жорстокі і небезпечні. Від таких не варто чекати пощади, якщо перейдеш дорогу. Але що робити, коли і від твоєї власної небайдужості залежить доля живих людей?..
Вистачає у книзі й гумору та кумедних ситуацій. Взяти хоча б кабанчика Кабасика, який за своїм розумом та нюхом не поступається вівчарці. Хоча сам кабанчик у поточних розслідуваннях Команди Мрії участь не бере. Він просто залишається всезагальним улюбленцем, місцевою знаменитістю і розважає своїх друзів та читачів.

Висновок: Книга мені дуже сподобалася, оскільки не так багато в Україні реалістичних сучасних детективів для юного читача. Надихає, що це перші повісті циклу, і далі буде.

Наталія Дев'ятко

Інші думки про книгу:
Наталя Марченко "Наталя та Олександр Шевченки. "Привид у Домі Гукала" - http://www.chl.kiev.ua/key/Books/ShowBook/23
Олександра Сенько "«Усе в шоколаді» Наталки та Олександра Шевченків - дитячий детектив" - http://sumno.com/literature-review/dytyachyj-detektyv-vid-natalky-ta-oleksandra-shevc/

 

Немає коментарів:

Дописати коментар