понеділок, 17 грудня 2018 р.

Микола Ярмолюк «Хутір Сторожа»



Категорія – реалізм
Вік основної аудиторії – 7-12 років
Жанр – проза
Мова видання – українська
Оцінка авторів проекту - добре


Микола Ярмолюк. Хутір Сторожа. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2010. – 144 с.

Повість «Хутір Сторожа» досить проста за структурою і типова для реалістичних книжок для дітей минулого століття.
Головних героїв четверо: троє хлопчиків, один з яких приїжджий, і дівчинка. Хутір Сторожа – це кілька хат посеред Поліського лісу. Головна робота мешканців-лісників – охороняти ліс від браконьєрів та лихих людей. Ці люди можуть бути різними, але так чи інакше шкодять природі: виривають лікарські рослини з коренями, неправильно збирають гриби, ловлять рибу, що має йти на нерест, ставлять капкани чи навіть полюють на дичину заради прибутку або задоволення.

Та й справді: чи варто жалкувати за борсуками, якщо на їхніх шкурках можна заробити?.. Але головні герої, й, можливо, сам читач, мають вважати інакше, бо тоді дуже швидко природа помститься людині і планета стане непридатною для життя.
Таких глобальних узагальнень у книзі немає, але на прикладі маленького хутора ця ідея розкривається повністю.
Разом із підлітками читач подорожує по лісу, зазирає на болото, дізнається базові правила перебування в лісі, збирає гриби, рятує поранену і загрузлу у трясовинні косулю, виховує цуценят... Головна ж мета дітей – не дати браконьєрам чинити лихі справи, у чому їм допомагають сміливість, кмітливість, а ще фотоапарат, бо лиходії аж ніяк не хочуть, щоб їхні особи стали публічними – так і міліції працювати легше.
Раз за разом діти доводять, що можуть на рівних з дорослими охороняти ліс і піклуватися про його мешканців. Ці герої абсолютно позитивні, що трохи викликає недовіру, але в рамках такого твору – це норма.
Також маю сказати, що твір написаний гарною мовою, а багато описів реалістичні і помірно деталізовані, щоб твір сприймався як справжня розповідь про реальний світ.
За певних обставин моделі поведінки героїв можуть стати надбанням досвіду і юного читача, а це добре.
Добре було б побачити створений на основі цієї повісті фільм.

Висновок: Гарна реалістична книга, але у мене є сумнів, що дитині вона буде цікава без коментарів дорослих, які б пояснювали особливості сприйняття світу, соціальні реалії, психологію дітей і старших поколінь у минулому столітті. Зараз все ж таки багато людей думають дещо інакше – час іде, все змінюється, і на це неможна не зважати.

Дарина Пилипенко

Про цю книгу, на жаль, ми не знайшли відгуків.

Немає коментарів:

Дописати коментар